Logo demaasenwaler.nl
Foto: Maik Jansen
De Maas&Waler dat ben ik

De Maas&Waler dat ben ik: Benny van Dinteren

  Human Interest

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam: Benny van Dinteren
Leeftijd: 28 jaar
Woonplaats: Druten

Zeg Benny Bollo en je zegt Maas en Waal. Dat is waar Benny uiteindelijk naar streeft. Benny van Dinteren heeft achttien jaar in Puiflijk gewoond, maar sinds tien jaar is Druten zijn woonplaats. Zijn grote hobby is Benny Bollo, zijn alter ego waarmee hij als mascotte optreedt om het mooie Land van Maas en Waal te promoten. Zoals de Efteling Pardoes kent en Tiel zijn overbekende Flipje, zo moet Benny Bollo uitgroeien tot een begrip in het hele land.

Hoe het allemaal begon? 'Bij de Groene Heuvels in Ewijk had het entertainmentteam nog een extra speler nodig', vertelt Benny in de kantine van AGF Tijssen in Puiflijk, waar hij als manusje-van-alles werkt. 'Ze vroegen mij in een pak te kruipen van Bollo de Beer. Ik vond dit zo leuk dat ik hiermee verder wilde gaan, en ik vatte het idee op als mascotte voor Maas en Waal op te gaan treden. Van Stan van den Dobbelsteen kreeg ik een pak dat niet meer gebruikt werd, en dat als mascottekostuum bijzonder geschikt was. Ik kreeg langzaamaan meer bekendheid, en beschouwde het als een uitdaging steeds beter te worden. Het is begonnen als hobby, maar uiteindelijk wil ik dit toch wel uitwerken naar iets professioneels. Daarvoor heb ik bijvoorbeeld ook cursussen gevolgd. Een mascotte mag niet praten en moet dus alles met gebaren doen. Ik heb veel geleerd van gebarentaalcursussen voor doven. Tijdens mijn act deel ik flyers uit van kleine Maas en Waalse bedrijven, en probeer ik iedereen te enthousiasmeren. Inmiddels ben ik al op verschillende plekken geweest.'

Prijzenkast
Benny noemt vervolgens winkelcentra in Beuningen en Rotterdam, waar hij een Sinterklaascircus mocht promoten, zijn deelname aan het Nederlands Kampioenschap Mascottes, en als voorlopig hoogtepunt zijn reis naar Italië, samen met Energy4all. Ook heeft hij leuke uitstapjes gemaakt naar het Openluchtmuseum en de Efteling, waar hij ooit nog eens hoopt te mogen werken. Benny vertelt honderduit over zijn passie, en laat met vrolijke ogen zijn prijzenkast zien, die hier in de kantine staat. Verschillende gewonnen bokalen glimmen in het spotlicht, en opgehangen krantenartikelen laten zien dat Benny op de goede weg is.

Samenwerking
'Mijn baas geeft mij alle ruimte. Als ik onder werktijd een optreden heb kan dat altijd geregeld worden. Ik ben trots op Maas en Waal, en treed ongeveer tachtig keer per jaar op om onze streek meer bekendheid te geven. Sinds een jaar werk ik met Clown Blinky, die met mij samen de acts doet. Zij mag wel praten en vormt een goede ondersteuning. Met zijn tweeën heb je meer mogelijkheden, vergelijk het maar met bijvoorbeeld Bassie en Adriaan. Laatst hebben we een filmpje gemaakt in de PLUS-supermarkt, dat binnen korte tijd al zo'n 2.000 keer bekeken werd op YouTube.' Hij laat nog meer foto's en filmpjes zien op zijn telefoon, en raakt niet uitgepraat over dé grote invulling van zijn leven.

'Soms is het ook wel eens moeilijk, bijvoorbeeld als kinderen beginnen te duwen of trekken. Gelukkig komt dat slechts zeer zelden voor. Tachtig procent van de kinderen vindt mij leuk. Met een masker op mijn hoofd voel ik mij veilig, dan ben ik gewoon een ander persoon. Zonder masker of schmink of pruik, dus met mijn eigen gezicht, zou ik dit werk niet kunnen doen. Misschien lijkt het een beetje op carnaval, maar het is toch heel anders. Met carnaval maak je lol, en als mascotte ben ik gewoon serieus aan het werk en probeer ik mensen te vermaken. Als entertainer treed ik soms op voor vijf mensen, maar ook wel eens voor vijfduizend.'

Hechte gemeenschap
Benny vertelt ook dat hij de bedenker is van de Mascotteparade, en samen met het bedrijf Feestexpert en het Rode Kruis soms het land doorkruist. 'Ik heb contacten met onder andere Jochem van Gelder en de streekcoördinator voor de promotie van Maas en Waal. Misschien kom ik ooit nog wel eens op tv. Je weet maar nooit. Ik vind deze streek van ons land erg prettig. Mensen hebben er nog de tijd voor elkaar en kennen elkaar. Ik ervaar het als een vrij hechte gemeenschap, die ook wel een beetje bourgondisch is.' Het is wel duidelijk: Zeg Benny Bollo en je zegt Maas en Waal.

Door Ton van Hulst

Meer berichten