Willem en Machteld bij Extra FM.
Willem en Machteld bij Extra FM. Foto: John van Gelder

Het Glazen Huis Maas en Waal: opgesloten worden voor het goede doel

Mens

DRUTEN - Machteld Walraven (22) en Willem Broecks (25) laten zich vrijdag 22 december om 11.00 uur door West Maas en Waals nieuwe burgemeester Vincent van Neerbos insluiten in het Glazen Huis Maas en Waal, op het marktplein in Druten. Op zondag 24 december om 11.00 uur komt zijn Drutense collega Luciën van Riswijk hen weer 'bevrijden'. En dat alles voor 3FM Serious Request. Willem: 'We hopen minimaal 6.000 euro binnen te halen. Liever nog meer natuurlijk, maar zeker niet minder.'

Machteld werd waarschijnlijk 'besmet' met Glazen Huis-virus door haar zus Margot, die bij het 'echte' Glazen Huis projectleider is. Machteld vertelt dat het Glazen Huis dit jaar in Apeldoorn staat. 3FM Serious Request gaat met het opgehaalde geld verscheurde families weer samenbrengen. Door allerlei rampen en conflicten zijn wereldwijd ruim vier miljoen familieleden elkaar kwijt. 'Mijn zus daagde me uit om iets voor dit mooie doel te gaan doen', aldus Machteld. Willem vult aan: 'Tijdens de vrijdagse borrel in d'n Bogerd vonden we na enig brainstormen dat wat ze Apeldoorn kunnen, wij in Druten ook kunnen. Maar laat dus wel heel duidelijk zijn dat het geld dat wij in Druten ophalen in zijn geheel naar het echte Glazen Huis gaat.' Het duo wordt twee etmalen opgesloten in de container. De twee mogen wel drinken, maar niet eten. En omdat zowel Willem als Machteld geen echte dj's zijn worden ze vakkundig bijgestaan door een team van Extra FM.

De Maas en Waalse editie van het Glazen Huis is een fikse container met één grote glazen wand die op de Markt komt staan, zo'n beetje ter hoogte van de oude muur van Garage van Woezik. En daar blijft het niet bij. Er komt ook een flinke tent bij. 'Dus mensen kunnen ook als het wat minder weer is gerust komen', aldus Machteld. 'En wat dacht je van een lange barstraat waar je gezellig een biertje, wijntje of koffie kunt drinken', vult Willem aan.
Het enthousiasme van de jongelui werkt aanstekelijk. Basisscholen de Kubus, 't Geerke, de Octopus en 't Klòsterhûfke hebben al toegezegd ook iets te gaan doen voor het Glazen Huis Maas en Waal. En van de Vreugde-Fabriek komt de Up & Down Discoshow, verzorgd door mensen met een beperking.

Meer informatie over het Glazen Huis Maas en Waal: www.facebook.com/glazenhuismaasenwaal.

Door Piet Zeeuwen