Logo demaasenwaler.nl
in de film 'Avondland' zijn veel Maas en Walers terug te zien.
in de film 'Avondland' zijn veel Maas en Walers terug te zien. (Foto: Pief Weyman)

Korte film Avondland beleeft televisiepremière

  Human Interest

MAAS EN WAAL - De korte film Avondland, die afgelopen voorjaar in Maas en Waal is opgenomen, wordt binnenkort voor het eerst op televisie vertoond.

Regisseur Nico van den Brink koos bewust voor Maas en Waal als draailocatie. De film brengt niet alleen het Maas en Waalse landschap, maar ook het dialect én enkele inwoners in beeld. Hoewel de film niet altijd een waarheidsgetrouw beeld neerzet van het leven van Maas en Waalse jongeren, vormt Avondland evenwel een reflectie op de jeugd van de maker. Van den Brink, zelf opgegroeid in Appeltern, schreef dan ook enkele streekeigen kenmerken in het verhaal.

De hoofdrol wordt gespeeld door Bas Vuister, van het gelijknamige loodgietersbedrijf uit Maasbommel. Slechts één personage uit de film is gespeeld door een professionele acteur. Nico ondervond het werken met 'non-acteurs' echter geen belemmering: 'Het resultaat is hierdoor echt authentiek geworden.'

Avondland
De film vertelt het verhaal van de achttienjarige Jorg, een zoon van een stierenhouder, die samen met zijn vriendengroep een weg tracht te vinden in het bestaan der volwassenen. Daarbij komen ze in botsing met de Nederlands-Marokkaanse Mahmoud en diens vrienden. Pijnlijk duidelijk wordt hoe ver de jongvolwassenen van elkaar af blijken te staan. De sferische film brengt thema's als veranderingen en integratie, en alle uitdagingen die daarbij horen, op treffende wijze in beeld. Van den Brink wilde met deze film een verhaal vertellen over jongeren die wonen in een omgeving met ritme en regelmaat, maar ook leven in een veranderende wereld met spanningen tussen bevolkingsgroepen.

One Night Stand
Het verhaal werd, samen met vijf andere scenario's, uit vele inzendingen gekozen in het kader van het project One Night Stand, een van de belangrijkste filmprojecten voor jonge, talentvolle filmmakers in Nederland. One Night Stand is een samenwerking tussen NTR, BNN-VARA, VPRO, NPO-fonds, Nederlands Filmfonds en CoBO. De films worden geproduceerd in coproductie met de omroepen.

Avondland wordt vrijdag 15 december om 21.20 uur uitgezonden op NPO3. De film wordt medio januari ook nog een keer vertoond bij De Tuut in Appeltern.

reageer als eerste
Meer berichten