Afbeelding
Foto: Geertje van Son

Amerikaanse veteranen in gesprek met leerlingen Mondial College

Mens

NIJMEGEN - Deze week staat Nijmegen stil bij de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en de hulp die Nijmegen kreeg uit Albany. In het kader hiervan brachten een aantal Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog deze week een bezoek aan het Mondial College.

Meerdere veteranen zijn de afgelopen weken met hun families naar Nijmegen afgereisd voor verschillende activiteiten rondom de herdenking van operatie Market Garden. Speciale aandacht is er deze week voor de vriendschapsband tussen Nijmegen en Albany, omdat het dit jaar 70 jaar geleden is dat de hulpactie door Albany voor Nijmegen werd georganiseerd.

Leerlingen van het Mondial College werken al enige tijd aan verschillende projecten waarbij de vriendschapsband tussen Nijmegen en de Amerikaanse stad Albany centraal staat. Dinsdag bezochten drie Amerikaanse veteranen, van de 82nd Airborne Division, het Mondial College om daar met de leerlingen in gesprek te gaan over de geschiedenis en om met eigen ogen te zien waar de leerlingen de afgelopen tijd aan gewerkt hebben.

De leerlingen vertelden over de verschillende activiteiten rondom het project, zoals bijvoorbeeld over de kunstwerken die ze maakten om de band tussen Nijmegen en Albany te verbeelden en over het skypen met Amerikaanse leeftijdsgenoten uit Albany. Leerlingen waren vooral ook erg geïnteresseerd in de verhalen van de veteranen en stelden veel vragen over de rol van de Amerikaanse veteranen bij operatie Market Garden. Tot slot werd er nog een bezoekje gebracht aan het geschiedenislokaal, waar de veteranen met veel interesse de verzameling aan oorlogsmaterialen uit de Tweede Wereldoorlog bekeken.

De kunstwerken die leerlingen van het Mondial College hebben gemaakt zijn nog tot 11 oktober te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. In de vitrines van het stadhuis zijn twee door leerlingen gemaakte panorama's te zien.