Twaalf teams gaan roeiend de strijd met elkaar aan.
Twaalf teams gaan roeiend de strijd met elkaar aan. Foto: Botary Maas en Waal

Lustrumeditie Botary Maas en Waal

Mens

APPELTERN - Twaalf teams van Rotaryclubs en Lions Clubs uit de regio gaan op zondag 24 september in achtmans kuikensloepen te water, tijdens de vijfde editie van Botary Maas en Waal. Deelnemers aan het jaarlijkse roeifestijn gaan op het 3,4 kilometer lange parcours op De Gouden Ham bij Moeke Mooren de strijd met elkaar aan om geld in te zamelen voor een goed doel.

De Botary wordt georganiseerd door Rotaryclub Maas en Waal en beleeft dit jaar haar lustrum. Iedere deelnemende club legt 800 euro in voor deelname aan de wedstrijd. Het totaalbedrag, aangevuld met sponsorgelden, wordt vervolgens verdeeld onder de zes beste teams. Zij schenken het bedrag op hun beurt aan een vooraf gekozen goed doel, dat meestal binnen eigen regio valt.

Goede doelen
Vorig jaar ontving het winnende team van Rotaryclub Tiel Waalstreek een bedrag van 4.800 euro voor zorgcentrum St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen. Rotaryclub Maas en Waal en Lionsclub Maas en Waal eindigden op de tweede en derde plaats en schonken respectievelijk 3.400 en 1.400 euro aan Het Bijna Thuis Huis en het vergroten van de leefbaarheid van de kleine kernen in Maas en Waal. Het is dit jaar met name dankzij de sponsors dat het volledige inleggeld weer kan worden uitgekeerd én er meer prijzen zijn te verdelen.

Voor iedereen
Het roeispektakel is een geweldig schouwspel voor jong én oud. Gedurende de dag is er volop muziek. Toeschouwers kunnen live beelden van de wedstrijden, die ook gemaakt worden door drones, bekijken op het terras en in het restaurant van Moeke Mooren. Ook kunnen bezoekers de roeiers vanaf de Sluizer aanmoedigen, die met elke heat meevaart. Ook voor de kinderen is er de hele dag volop vermaak.

Botary Maas en Waal start om 11.00 uur met de eerste heat, om 16.00 uur is de finale tussen de vier snelste teams. Deze finale wordt voorafgegaan door zogenaamde troostfinales. Burgemeester Van Riswijk van de gemeente Druten reikt aan de winnaars van de race het prijzengeld uit. Iedereen is van harte welkom de Botary bij te wonen, bij Moeke Mooren aan de Blauwe Sluis 1B in Appeltern. De toegang tot het evenement is gratis.