Logo demaasenwaler.nl
Foto: Gradus Burgers

Toen en nu, een kijkje in het verleden: Kerkplein, Beuningen

  Historie

BEUNINGEN - 100 jaar geleden was Beuningen een rustig dorpje. Het bestond uit een aantal buurtschappen en een klein centrum, waarin de katholieke kerk, het patronaat, de protestantse kerk, enkele winkels en later ook de jongensschool met het meesterhuis lagen.

Op de hoek van de Dorpssingel (toen de Kerkstraat) en het Kerkplein (toen Molenstraat), net naast de protestantse kerk en schuin tegenover het patronaat, ligt het pand waar nu dokter Haverkort woont. Vroeger was hier de kruidenierswinkel met daarbij een postkantoor van de familie Litjes. Op de historische foto zien we op een mooie zondagse zomerdag enkele mensen ter kerke gaan. Achteraan lopen twee vrouwen met een Maas en Waalse pofmuts op en ook de andere kerkgangers hebben hun zondagse kleren aan. Aan de overkant van de straat is een hekwerk met

daarachter een boomgaard. De vrouwen met de pofmuts lopen net iets voorbij de protestantse kerk.
De deftige dame en heer lopen ter hoogte van het huis van dokter Haverkort en de twee jongens moeten dadelijk afslaan om de Kerkstraat in te gaan op weg naar de R.K. kerk.Op de recente foto zien we dezelfde plek ongeveer 100 jaar later. De fotograaf stond op de plaats waar op de bovenste foto de twee jongens liepen. Het hekwerk en de boomgaard hebben het veld moeten ruimen. Daar, op het Kerkplein, staan tegenwoordig tientallen auto’s geparkeerd van mensen die hun boodschappen doen in het achter dit plein gelegen winkelcentrum. De serene rust van een warme zomerdag is hier verre te zoeken.

Foto’s
De historische foto is genomen door Gradus Burgers, die aan de overkant van het pand van dokter Haverkort woonde. Hij was een verwoed amateurfotograaf, die veel foto’s maakte van bekende Beuningenaren en hun huizen. Zijn kleinzoon heeft de foto’s (glasnegatieven) aan de gemeente Beuningen verkocht. Ze zijn op het internet te bekijken in de digitale studiezaal van het Regionaal Archief in Nijmegen.

Door Adriaan Maters

Meer berichten