Logo demaasenwaler.nl
De Dorpsstraat/Kerkstraat in Altforst plm. 1944
De Dorpsstraat/Kerkstraat in Altforst plm. 1944 (Foto: Collectie Wil van den Dobbelsteen)

Historie: Langs ’s Heeren wegen (17)

  Historie

ALTFORST - Een afbeelding met op de ‘achterkant’ een eigen oorlogsverhaal. Er staan namen op van de in 1944, in de toren van de St. Donatuskerk in Altforst, ondergedoken bemanning van een in de buurt neergestort geallieerd vliegtuig in de Schipslei.

Het overigens vredige plaatje van de Dorpsstraat/Kerkstraat in Altforst doet dat niet vermoeden. Een opname van een huisschilder, die bezig is met het schilderen van de spatplint van het eerste huis rechts op voorgrond. Het met riet gedekte pand ligt tegenover een eveneens met riet gedekt pand dat tijdens de pinksterdagen van 1944 volledig door brand werd verwoest, waardoor er jarenlang een voorterrein ontstond aan dezelfde Kerkstraat.

Ondergedoken bemanning
Weer terug naar de achterkant van deze opname. Daarop staan de namen geschreven van de ondergedoken bemanning van het neergestorte geallieerde vliegtuig, te weten: J.C. Burns, navigator; M.B. Steeves, air-gunner; C. Bell, bomb-aimer; W.R. Sheppard, bomb-aimer en M.M. Johnstone, pilot, allen afkomstig uit Canada.

Na hun tijdelijk verblijf van ongeveer drie weken in de kerktoren, onder andere geholpen door de toenmalige pastoor Leo M. Vlekke, werden ze via diverse ondergrondse kanalen naar Ravenstein gebracht en vanuit daar naar hun ‘thuisbasis’.

Na de Tweede Wereldoorlog is J.C. Burns door contact met de familie Van Gelder van de Blauwe Sluis nog teruggeweest in het Land van Maas en Waal.

Door Wil van den Dobbelsteen
Foto: Collectie Wil van den Dobbelsteen.

Meer berichten