Een dergelijke verkenningswagen.
Een dergelijke verkenningswagen. Foto: Archief Wil van den Dobbelsteen.

Dagboeken over De Bevrijding

Historie

Deel 3 van een vierluik over de Bevrijding en vrijheid

Het landelijk thema van het 4 en 5 mei-comité voor het jaar 2019 luidt: 'In vrijheid kiezen'. Het comité staat onder andere stil bij 'de waarde van de vrije, democratische rechtsstaat, het buiten werking stellen hiervan tijdens de Tweede Wereldoorlog en de verantwoordelijkheid die we met z'n allen dragen om de rechtsstaat én de vrijheden die we daarbinnen genieten te waarborgen.'

Het was in die dagen na 17 september 1944 enkel proeven aan 'de vrijheid'. De eerste tanks die in Druten werden waargenomen op 20 september 1944 waren eigenlijk Engelsen die op verkenning in het Maas en Waalse gebied waren. Zij behoorden tot de Guards Armoured Division (2nd Household Cavalery Regiment) en kwamen met verkenningswagen via Deest in Druten om te kijken of er met zwaar materieel, Ferry Floud, de Waal kon worden overgestoken bij de Veerdam wanneer onverhoopt de Waalbruggen bij Nijmegen zouden worden opgeblazen.

Om ongeveer half vier op de twintigste september 1944 stuurden ook de Duitsers vanaf de Betuwe – toen de frontlinie - een patrouille met behulp van de Drutense veerpont de Waal over. 'De Duitsers steken over', was de boodschap die direct daarna de ronde deed. Een van de geallieerde verkenningswagens reed daarop naar de Waalbandijk. De bemanning ervan nam positie in bij, en achter, de destijds aan de dijk gesitueerde benzinepomp, met daarbij enkele verzetsmensen. De pont legt aan op de Drutense kant van de Veerdam en vijf jonge Duitsers springen op de fiets en rijden de Veerdam op. Ongeveer halfweg de Veerdam opent een Engelse militair het vuur op de naderende Duitsers. Twee van hen werden meteen dood getroffen en twee ernstig gewond. Een Duitser vluchtte lichtgewond terug naar de pont en probeerde een van zijn gewonde kameraden nog mee te slepen, maar hevig schietvuur verhinderde dat en hij gaf het op.

De geallieerde patrouille trok daarop de conclusie, dat de Veerdam in Druten geen geschikte plek was om als "Ferry Floud" te gaan fungeren en keerde terug naar de basis. In deel 4 meer over dit verhaal.

Door Wil van den Dobbelsteen