Details opgraving schip ODM VI.
Details opgraving schip ODM VI. Foto: Expeditie over de Maas

Spectaculaire archeologische vondsten nabij Dreumel

Historie

ALPHEN/DREUMEL - Het enthousiasme is zo groot als de opgegraven voorwerpen oud zijn. Nils Kerkhoven, archeoloog, vertelt gedreven over de bijzondere en grootschalige opgraving in het gebied van de Maas grenzend aan Dreumel. Al sinds 2010 wordt het voor een groepje van achttien mensen, vrijwilligers en twee professionele archeologen, langzaamaan steeds duidelijker dat wat zij hier aangetroffen hebben zijn weerga niet kent in Nederland, en in verband moet worden gebracht met eerdere vondsten in de omgeving.

In een gebied van zo'n 300 hectare zijn niet alleen middeleeuwse voorwerpen naar boven gehaald, maar ook 35.000 jaar oude mammoetbeenderen en artefacten uit de Romeinse tijd. Tientallen kisten vol scherven, beenderen en andere resten uit het verleden wachten op determinatie.

Samenwerking
In een voorbeeldige samenwerking met ontzander Nederzand kunnen de archeologen vinden wat eeuwenlang verborgen is gebleven. Herman van der Linde, directeur van Nederzand, geeft de archeologen de ruimte om, in overleg, hun boeiende werk te doen. 'We lopen elkaar niet in de weg en proberen elkaar over en weer te helpen.' Wethouder Ton de Vree vertelt: 'De gemeente faciliteert het project. We hebben geen grote pot met geld, maar zien hier kansen om het gebied steviger op de kaart te zetten, bijvoorbeeld middels speciale fietsroutes.'

Vrijwilligers
Gedurende de opgravingen hebben de vrijwilligers steeds gezwegen over de site, om alles goed in kaart te kunnen brengen en versplintering tegen te gaan. Iedereen heeft zich daaraan gehouden, zeven jaar lang, ook de kraanmachinisten en de chauffeurs.

'Het is een niet te omschrijven gevoel,' zegt vrijwilligster Sigrid van den Heuvel, 'als je bijvoorbeeld een scherf vindt met een nagelafdruk, en jouw nagel past daar dan in…' Ben van Dijk, een andere vrijwilliger: 'De samenwerking is geweldig. Laatst vond iemand een pijlpunt, en toen werden gelijk de anderen erbij geroepen, om samen te genieten.'

Hoogtepunt
Met grote trots wordt een zeer recente vondst onthuld. In een container ligt, in een laag conserverend water, een boot van ongeveer zes meter lang. 'Een middeleeuwse punter van eikenhout', legt Nils uit. Vrijwel geheel gaaf, en waarschijnlijk hier gemaakt.' Sigrid vult aan: 'Er ligt ook nog een steen in, die gebruikt werd als netverzwaring. We hebben in totaal nu twaalf boten gevonden. Dit is groot, echt groot.' De boot ziet er, in al zijn eenvoud, indrukwekkend uit. En er ligt nog meer. 'We weten dat er onder andere nog een Romeinse boomstamkano ligt.'

Dit gebied, waarvan eerst serieus gedacht werd dat het archeologisch oninteressant zou zijn, wordt nu al voorzichtig genoemd als mogelijk het grootste scheepskerkhof in Noordwest-Europa.

Expositie
Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 14 en 15 oktober is een grote en representatieve selectie van de vondsten te zien tijdens de expositie 'Expeditie Over de Maas'. Er wordt een expeditieroute samengesteld langs drie locaties: zandwin- en natuurontwikkelingsgebied 'Over de Maas' (Maasdijk 23 in Dreumel), MFA Den Hoender (Nieuwstraat 10 in Dreumel) en de Edohof (Schoolstraat 7 in Alphen). Kijk voor meer informatie op: www.expeditie-overdemaas.nl.

Door Ton van Hulst

Afbeelding
details opgraving schip ODM VI b
schip ODM XI