Logo demaasenwaler.nl

Burgemeesters Beuningen, Druten en Wijchen doen mee aan 75 bijzondere Sunset Marches

  Evenement

NIJMEGEN - Op 19 maart om 18.15 uur gaan burgemeester Daphne Bergman (gemeente Beuningen), burgemeester Hans Verheijen (gemeente Wijchen) en waarnemend burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld (gemeente Druten) meedoen aan de Sunset March op stadsbrug De Oversteek in Nijmegen. Dat doen zij in het kader van 75 jaar vrijheid. Wethouders De Klein, Plaizier, Van Elk, Springveld, Brink, Burgers en Gerrits en een aantal leden van het Veteranenplatform Beuningen lopen ook mee.

Iedereen is van harte welkom om ook mee te lopen.

75 jaar vrijheid
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nijmegen op 22 februari 1944 werd getroffen door een bombardement van het geallieerde leger. Op 20 september 1944 zijn Amerikaanse militairen van US 82nd Airborne de Waal met hun gammele bootjes overgestoken naar de noordzijde. Tijdens deze zogeheten 'Waalcrossing' zijn 48 geallieerde militairen gesneuveld.

Sinds oktober 2014 loopt iedere dag een veteraan de Sunset March op de Oversteek. Het is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die hebben gevochten voor de vrijheid van Nederland. Maar ook aan alle andere militairen die zich inzetten voor onze vrijheid. 'Deze militairen vochten voor onze vrijheid. We vinden het erg belangrijk om hierbij stil te staan. En dat doen we samen met de veteranen. Ook zij vochten voor vrijheid, wereldwijd,' vertelt burgemeester Daphne Bergman namens de burgemeesters.

12 minuten lopen
De verlichting van de Oversteek is een lichtmonument: 'Lights Crossing'. Er staan aan beide zijden 48 lichtmasten op de brug. Op het tijdstip van zonsondergang worden deze paren lichtmasten na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Totaal duurt het ontsteken bijna 12 minuten. Na afloop wordt in een speciale ceremonie een groet gebracht bij het monument op de Oosterhoutsedijk aan de noordzijde van de Waal.

Meedoen?
Veteranen en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden via gemeente@beuningen.nl t.a.v. Sacha Peters. Ook Drutense en Wijchense lopers mogen zich hier aanmelden.

Er wordt gestart om 18.15 uur. De startplaats van de bijzondere Sunset March is aan de noordzijde van de brug bij het monument op de Oosterhoutsedijk. Begonnen wordt met een foto van de deelnemers gevolgd door een briefing. Daarna wordt gelopen naar het startpunt aan de zuidzijde.

Meer berichten