Repetitie van de voorstelling 'De grimas achter de kamerjas'.
Repetitie van de voorstelling 'De grimas achter de kamerjas'. Foto: John van Gelder

Musical Maas en Waal klaar voor de start

Cultuur

AFFERDEN – Lou Bandy en Fien de La Mar herleven in de musical ‘De grimas achter de kamerjas,’ van Musical Maas en Waal. Zij komen in contact met de Maas en Waalse Anna, die met vele ambitieuze ideeën en de wens om coupeuse te worden naar Amsterdam vertrekt. In een boeiend spektakel in een openluchttheater laten zij en haar medespelers, het publiek genieten van haar belevenissen in de grote stad.

Het is niet de eerste keer dat spelers van stichting Musical Productie Maas en Waal op de planken staan. Drie jaar geleden werd een script uitgewerkt met een waargebeurd verhaal in Appeltern. ‘Dit jaar hebben we gekozen voor een verzonnen verhaal,’ vertellen de schrijvers van het script, Monique van Leijen en Wim Van Leeuwen. ‘Toch zitten er meerdere situaties in waarin het publiek zich zal herkennen, want we hebben wel uit voorbeelden van ons eigen leven geput. Het is een feelgood-verhaal geworden, dat zich afspeelt in 1930.’

De muzikale leiding is in handen van Stanley Stokkermans. Hij schreef en componeerde de muziek speciaal voor deze voorstelling. De regie is in handen van Marlijn van Dijk en zij heeft een eigen originele inbreng gebruikt om het stuk naar een hoog niveau te tillen. De spelers bestaan uit ruim twintig volwassen spelers en kinderen. Daarnaast zijn er nog eens zo’n honderd vrijwilligers betrokken bij de voorbereidingen en op de avonden van de musical.

Met de musical weet het bestuur van Musical Maas en Waal mensen met elkaar te verbinden en de maatschappelijke betrokkenheid te vergroten. ‘We brengen mensen met een zelfde passie met elkaar in contact en dat geeft verbinding. Een voorbeeld is het grimeren. Alle grimeurs krijgen, ongeacht hun ervaring een workshop aangeboden, zodat ze elkaar al beter leren kennen,’ vertelt Wim.

‘De organisatie van de musical brengt ons veel en het samenwerken geeft energie,’ merkt Monique op. ‘We zouden eenmalig een musical op de planken brengen en nu zijn we volop aan het opbouwen voor de tweede editie. We denken zelfs al voorzichtig over een volgende stap. We zoeken overigens nog aanvulling voor ons bestuur. Mensen die met ons mee willen denken en affiniteit hebben voor theater nodigen we uit te reageren.’

De voorstellingen worden gehouden op 2, 3 ,4 en 9, 10 en 11 september bij Klok Groenvoorziening aan de Laarstraat 9 te Afferden. De zaal is open vanaf 19.00 uur, waar bezoekers bij binnenkomst van direct worden ondergedompeld in de jaren dertig en van een drankje kunnen genieten.

Een kaartje kost 17,95 euro en kan via de website www.musicalmaasenwaal.nl  worden gereserveerd. Belangstellenden voor een bestuursfunctie kunnen zich via info@musicalmaasenwaal.nl opgeven.

Door Elly Hagen