Live optreden Navarone.
Live optreden Navarone. Foto: Femke de Schepper

Maas en Waalse muzikanten in de spotlights: Navarone

Cultuur

Navarone op weg naar Pinkpop

Vanaf dit voorjaar zijn de podia weer geopend. Artiesten proberen sindsdien hun weg te vinden en hun muziek onder de aandacht brengen. Hoe en waar ‘eisen’ de uit Maas en Waal afkomstige artiesten hun plek weer op in de spotlights?

In 2005 gaat de Maas en Waalse band Overthrow op pad als voorprogramma van Golden Earring. Earring-zanger Barry Hay komt met de suggestie de bandnaam aan te passen naar Navarone. Onder deze naam is de groep vanaf 2008 actief.

In hun oefenruimte in Wijchen hebben we een gesprek met zanger Merijn van Haren en gitarist Kees Lewiszong. De twee hebben elkaar ontmoet op de plaatselijke muziekschool en zijn contact blijven houden toen beiden gingen studeren in respectievelijk Tilburg en Amsterdam.
Tijdens hun muzikale studies doen ze nieuwe vrienden op, waarmee de huidige nog steeds actieve bezetting ontstaat.

Top-10-notering
Nadat men in 2012 debuteert met het album ‘A darker shade of white’ volgen er in de volgende jaren nog drie albums, die allen de Nederlandse albumcharts weten te bereiken. Hun tweede album, ‘Vim and vigor’ (vrij vertaald energie en enthousiasme), haalt zelfs de top tien van deze lijst. Velen kennen de groep daarnaast ook van hun deelname aan The Voice of Holland in 2019, waarin ze in samenwerking met teamleider en rockchick Anouk in de finale de tweede plaats wisten te bereiken.

Beide bandleden geven aan dat er een spannende periode zit aan te komen. Volgend weekend staat Navarone op het legendarische, al meer dan vijftig jaar bestaande, Pinkpop-festival. Ze hopen dat dit optreden net zo fantastisch zal worden als optredens die men deed op onder andere Down the Rabbit Hole, het Hongaarse Sziget-festival en als voorprogramma van onder andere Bon Jovi (in het Goffertpark) en Deep Purple.

Vijfde album
Momenteel is de groep, waarvan alle bandleden tijdens het gesprek binnendruppelen, bezig met de afronding van het vijfde album, dat in het voorjaar van 2023 zal verschijnen. Diverse singles van dit album zijn al gepost via de diverse muzikale kanalen. De laatste weken krijgt de single ‘The end of the world’ heel terecht veel aandacht. Het nummer kent een prachtige boodschap. Met liefde en wederzijds begrip kunnen we samen een einde maken aan een wereld vol geweld, twijfels en onenigheden.

Navarone speelt zondag 19 juni om 12.45 uur op Pinkpop.

Door René den Biesen