De Bewaorsmiense, Mürrig Waoter
De Bewaorsmiense, Mürrig Waoter Foto: Joop Janssens

Mürrig Waoter, een spetterende musical met een golf aan emoties

Cultuur

MAAS EN WAAL - Ruim 1.700 toeschouwers bezochten de afgelopen twee weekenden de door Bas van der Hoeven geschreven streekmusical Mürrig Waoter van De Bewaorsmiense. Voorstellingen waren er in De Rosmolen en De Bogerd.

De historische musical uit 1880 speelde zich af een levensecht decor, met de stromende rivier op de achtergrond. Een verhaal met een lach en een traan over het vergeten beroep van de vissers dat in elk dorp aan de rivier werd uitgeoefend. Het publiek werd bevlogen meegenomen in het historische en actuele thema, dat op de planken werd gebracht door een enthousiaste cast in een mix van jong en groen, versus rijp en ervaren.
Aan het begin van de musical werden de toeschouwers direct het verhaal ingezogen. Tijdens de emotionele openingsscène was het publiek getuige van het familiedrama van een verdronken kind.

Aanstekelijke lach
De vier vissers op het ‘leugenbenkske’ vormden één van de rode draden binnen het verhaal. De ruwe bolsters zorgden met hun stoere en roddelpraatjes menigmaal voor een gulle en aanstekelijke lach in de zaal. Daarnaast namen ze het voortouw in enkele mooie liedjes met melodieën van herkenbare popsongs. Het hilarische lied ‘Kont in Keulen’ met een zelfgeschreven arrangement van John Tijssen bracht een carnavaleske stemming in de zaal teweeg.

Harmonie en contrast 
De scènes liepen vlot en logisch in elkaar over, waarbij de liedjes en de melodieën in heerlijke harmonie waren met het schouwspel. Jeugdige spelers in frisse en enthousiaste scènes, een vloekende pater, een viswijf die familie bleek te zijn van ‘de hoge heren’ en uit elkaar gedreven en ontluikende liefdes brachten ook sterke contrasten in het verhaal. Contrasten met een opeenvolgende golf aan emoties hielden het publiek steeds geboeid. Tijdens de liefdesliedjes was de zaal muisstil. De vertoonde emoties lieten de toeschouwers niet onberoerd, de spelers werden beloond met een ruimhartig applaus. De Bewaorsmiense hebben de trots, de veerkracht, strijdlust en aanvaarding van het vissersleven op een sublieme manier weten te vertolken. Geluid, techniek, muziek, spel, figuratie, zang, aankleding, grime, alles was top verzorgd en stond in dienst van deze streekmusical. De hand, de stem en de arrangementen van het creatieve team, bestaande uit Dayenne van de Geijn, Nelleke van de Klok en John Tijssen hebben deze muzikale volksvertelling tot een professioneel juweeltje weten te kneden.

De Bewaorsmiense mogen trots zijn op deze achtste streekmusical in hun 21-jarig bestaan. Ze hebben opnieuw de harten gestolen van het Maas en Waalse publiek. Strik erom.

Door Gerrit Zalm