Afbeelding
Foto: John van Gelder

De kerstfilmkeuze van onze burgemeesters

Cultuur

MAAS EN WAAL - Weinigen schamen zich voor de keuze van de film die ze met kerst gaan kijken. Als Home Alone wordt genoemd in gezelschap gaan de gezichtsuitdrukkingen op standje begrip en herkenning. Het hoeft even niet meer allemaal intellectueel zwaar verantwoord te zijn. Die wetmatigheid geldt ook voor de burgemeesters in onze regio. We vroegen hen naar hun favoriet. Wat ze belangrijk vinden is dat het een warme film moet zijn, en graag met een boodschap.

Daphne Bergman
‘Scrooged’ (1988)

Het verhaal van Dickens’ A Christmas Carol is voor burgemeester van Beuningen Daphne Bergman favoriet. Maar dan wel in de komische versie met Bill Murray in de hoofdrol: Scrooged (1988). ‘Murray is een goede acteur met humor, die ervoor zorgt dat het niet zoetsappig wordt.’ Bergman heeft persoonlijk niet zoveel met kerstfilms, maar heeft wel warme herinneringen aan samen televisie kijken. ‘Dan is een film met een boodschap dat het goed komt met de mensheid altijd fijn.’
Met het gezin ‘bezondigt’ ze zich de laatste jaren aan bingewatchen. Drie delen van Lord of the Rings gaan er dan achter elkaar doorheen.
In de film Scrooged speelt genoemde Bill Murray de egoïstische baas van een televisiestation. Hij verfilmt Dickens’ verhaal op gruwelijke wijze. Kijkcijfers en reclame-inkomsten zijn voor hem leidend. Andermans gevoelens verdwijnen op de achtergrond. Hij ontslaat zelfs een medewerker op kerstavond. Murray wordt, net als de hoofdpersoon uit het oorspronkelijke verhaal, bezocht door drie geesten. Zij laten hem zien hoe zijn kerst vroeger, nu en in de toekomst verloopt. Evenals gierigaard Ebenezer Scrooge doen ze hem langzaam maar zeker van inzicht veranderen.  

Marijke van Beek
‘Trading places’(1983)

De film Trading Places uit 1983 is voor Marijke van Beek, burgemeester van Wijchen, de topper, al vele jaren. Het is vooral komiek Eddie Murphy die voor haar deze film op nummer 1 zet. Humor dus, maar ook de goede boodschap die er uit spreekt: Wees eerlijk, behandel een ander met respect, weet wie je vrienden zijn en ‘wie een gat graaft voor de ander…’ Dat de verhaallijn zich in de kerstperiode afspeelt is voor haar een mooie bijkomstigheid. 

Twee rijkelui sluiten een weddenschap om één dollar: zit een gevoel voor klasse in de mens zelf of zijn het de omstandigheden die hem of haar vormen? Ze gooien de levens van een zwerver en een rijke man volledig overhoop. De twee proefpersonen komen erachter en besluiten wraak te nemen. Wellicht niet de ultieme kerstgedachte, maar toch genieten...

Corry van Rhee Oud Ammerveld
‘Love Actually’ (2003)

Drutens burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld vierde deze maand haar 65ste verjaardag. Haar leeftijd is één van de redenen waarom ze Love Actually (2003) zo mooi vindt: ‘Op mijn leeftijd herken je alle fases en stadia die in de film voorkomen, dus ik kan me in veel van de personages verplaatsen.’ Die worden onder meer vertolkt door acteurs als Hugh Grant en Emma Thomson, ook twee favorieten van haar. 

De boodschap: ‘Liefde is gewoon een mooi onderwerp, van alle tijden en voor iedereen herkenbaar. Vooral nu, in deze roerige tijden, hebben wij allemaal behoefte aan warmte, liefde en saamhorigheid; dat brengt deze film ons zeker!’ 

Love Actually is eigenlijk niet één verhaal, maar meerdere. De verhalen overlappen elkaar op ingenieuze wijze en komen uiteindelijk ook samen. De Britse romantische komedie, met soms verrassende wendingen, speelt zich af vlak voor de feestdagen. In de acht verhaallijnen volgt de kijker de uiteenlopende liefdeslevens en vriendschappen van evenzovele stelletjes. 

Vincent van Neerbos
‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ (1983)

Evenals Daphne Bergman houdt Vincent van Neerbos, burgemeester van gemeente West Maas en Waal, van komiek Bill Murray: ‘De kerstfilm die wij thuis de laatste jaren met veel plezier opnieuw kijken is A very Murray Christmas met Bill Murray.’ De film waar hij de beste herinneringen aan heeft is ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’, een verfilming van de verhalen van Marten Toonder over Ollie B. Bommel, die de zorg voor een jonge Zwelbast op zich neemt. ‘Toen ik kind was hadden wij thuis geen videorecorder en in de kerstvakantie mochten we er een lenen van vrienden van mijn ouders. Het is niet echt een kerstfilm, maar ik wilde deze telkens opnieuw zien rond de kerstdagen. De boodschap van de film is, volgens mij, dat de natuur zich niet laat dwingen, zelfs niet door een heer van stand voor wie geld geen rol speelt.’

Heer Bommel vindt na een hevig onweer een gespikkeld ei in de Zwarte Bergen. Hij neemt het mee naar zijn ‘voorvaderlijk’ slot en besluit er goed voor te gaan zorgen. De verrassing is groot als er een draakje uitkomt, maar dat kan zijn vaderlijke gevoelens niet doen bekoelen. Zoals te verwachten wordt ook dit draakje groot, met de nodige gevolgen. De getergde heer weet met behulp van Tom Poes tot een bevredigend resultaat te komen.