Afbeelding
Foto: Jos Kruisbergen

Filmtip: Een anker op de plek waar de Wamelse carnaval begon

Cultuur

WAMEL - Meer dan 66 jaar carnaval in Wamel. Dan kun je gerust spreken van een historische dag. Niet alleen voor Wamel, maar eigenlijk voor heel Maas en Waal. ‘Dat mag niet zomaar voorbijgaan’, aldus burgemeester Vincent van Neerbos.

Behalve carnaval, begint ook corona met de C. Het virus heeft ervoor gezorgd dat de carnavalskleding sinds 2 maart 2020 op zolder heeft gehangen. Gezelligheid, een biertje en zo nu en dan even hossen. Iedereen die carnaval in Wamel een warm hart toedraagt heeft het gemist. Dat het feest in Wamel beroemd is, blijkt wel. Lars van Barneveld komt er speciaal voor uit IJzendoorn: ‘Carnaval hier in Wamel, dat is het beste carnaval wat er bestaat. Het beste van de wereld. Top carnaval gewoon.’ Niet alleen de kleding heeft bijna twee jaar moeten wachten op weer een feestje, maar ook carnavalsvereniging De Oude Gierpont. Om het jubileumjaar toch nog enigszins feestelijk af te kunnen sluiten, heeft de vereniging een bijzondere stunt gepland; het onthullen van een anker. Het teken dat de vereniging verankerd is met Wamel.

Wat burgemeester Van Neerbos vooral bijzonder vindt, is dat de vereniging sinds 1976 elk jaar weer ‘de verdienstelijk Wamelnaar’ verkiest. ‘Dat is eigenlijk nog mooier dan een Koninklijke onderscheiding’, aldus de burgervader.
Carnaval in Wamel. Heel Nederland kent het, mede door de Wamelse cineast Jos Kruisbergen, die in 1996 De Oude Gierpont landelijke bekendheid gaf door de vereniging op televisie te brengen. De reportage is te zien op www.2bg.nl.

Door Nicole Megens