Logo demaasenwaler.nl
Foto:

Heruitgave sint-cd Wild Geraas door Jochem van Gelder

  Cultuur

BENEDEN-LEEUWEN - Met (Ge)Wild Geraas brengt televisiepresentator Jochem van Gelder zaterdag een cd uit met sinterklaasliedjes. Het betreft een heruitgave van Wild Geraas, die twintig jaar geleden in de platenzaak lag.

Van Gelder koos de acht beste liedjes van deel 1 (2001) en deel 2 (2003) uit om opnieuw door de opnamestudio te worden bewerkt. Vijf nummers voorzag Jochem van Gelder van nieuwe, ‘Piet-neutrale’ teksten. De sinterklaasliedjes deden het destijds goed. De eerste cd, met medewerking van onder andere Henk Westbroek, kwam op nummer zes van de Album top 100 en werd uiteindelijk goud met meer dan veertigduizend verkochte exemplaren.

Zwarte Pietgehalte
Niet alleen het overlijden van de bekendste sinterklaasvertolker Bram van der Vlugt vorig jaar december was aanleiding voor Van Gelder om de nummers opnieuw uit te brengen. Het zwartepietgehalte in de teksten op de vorige cd’s is te hoog om aan de eisen van deze tijd te voldoen, zo ervoer de artiest.

Juffen en meesters spraken hem de afgelopen jaren aan op de teksten. Ook ouders, die zelf vroeger naar de cd van de 58-jarige Van Gelder luisterden, vinden het jammer dat de teksten niet meer door de beugel kunnen als je het slavernijverleden van de knecht van Sinterklaas er bij betrekt. Van Gelder vindt dat begrijpelijk en heeft daarom de teksten aangepast.
Bram van der Vlugt, hij deed van 1986 tot en met 2010 met de stoomboot ons land aan, werkte twee decennia geleden actief mee aan de cd’s van Van Gelder. Ook nu is Van der Vlugt te horen in een van de liedjes op de geluidsdrager. Daarnaast is de Sint ook nog te zien in de videoclip die tegelijkertijd met de cd het levenslicht ziet.

Door Gerrit Jan Riedstra

Meer berichten