Logo demaasenwaler.nl
Foto: Hanneke de Vries

Streekmusical Kracht naor Kruis op de planken

  Cultuur

AFFERDEN/BENEDEN-LEEUWEN – In 2020 was Nederland 75 jaar bevrijd. Theatergroep Plaet Gespeuld wil dit herdenken met de streekmusical Kracht naor Kruis. Het verhaal is gebaseerd op een oorlogsdagboek van een Maos en Waolse in de periode tussen 1940 en 1945. 

‘Iedereen klaar? Het licht gaat uit, het doek is dicht en bevries’. Met deze woorden staat de voorstelling op het punt van beginnen, en alle tweeëntwintig spelers staan paraat. In totaal zijn er meer dan vijftig mensen betrokken bij de productie die Antoon Hol geschreven heeft. In samenwerking met het huisorkest De Komkommers wordt de productie dit jaar eindelijk opgevoerd. 

Kracht naor kruis is een bekende uitdrukking; tegenslagen en verdriet maken je sterker. En dat is zeker gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Maas en Waal. Zo sneuvelden er inwoners op de Grebbeberg en tijdens de mei-staking. Antoon heeft zo goed mogelijk de situatie van de streek weten neer te zetten. Elk dorp en gezin kende zijn eigen verhaal en eigen geschiedenis. Het waren bange tijden voor de Maas en Walers. En theatergroep Plaet Gespeuld zet dát verhaal op de planken. 

Op 29, 30 en 31 oktober is de musical te zien in de Meent in Afferden, en op 17, 18 en 19 december in de Rosmolen in Beneden-Leeuwen. Antoon geeft aan dat het ook nu nog spannend is of de uitvoeringen door kunnen gaan: ‘Vanaf dit moment bekijk ik het per dag. We kunnen helaas geen week vooruit kijken. Het is te hopen dat de overheid geen rigoureuze beslissingen neemt.’

Meer informatie
Om de zaal binnen te komen is het van belang om een coronatoegangsbewijs te laten zien met een geldig ID-bewijs.

Voor vragen over de voorstellingen, data en kaartjes, kan men contact opnemen via tel. 06-11 51 18 97. Zie ook: facebook.com/PlaetGespeuld10..

Door Hanneke de Vries

Meer berichten