Logo demaasenwaler.nl
Casper ter Heerdt en Coby van Hemmen.
Casper ter Heerdt en Coby van Hemmen. (Foto: GER LOEFFEN)

De Nieuwe Gang bestaat 40 jaar ‘Wij zijn het lege canvas dat kunstenaars kunnen invullen’

  Cultuur

BEUNINGEN - Kunstinitiatief De Nieuwe Gang in de Kloosterstraat in Beuningen bestaat veertig jaar. In de volksmond wordt De Nieuwe Gang een galerie genoemd. Maar het is meer dan dat. De Nieuwe Gang is onlosmakelijk verbonden met het voormalig klooster in Beuningen en sinds veertig jaar woon- en werkplek voor kunstenaars van diverse disciplines. De Maas en Waler praat met een van de initiatiefnemers Coby van Hemmen en stichtingsvoorzitter Casper ter Heerdt.

‘De afgelopen veertig jaar was het vallen en weer opstaan’, blikt Coby van Hemmen terug. ‘Begin jaren negentig hebben we een flinke subsidie ontvangen van de provincie Gelderland. Dan kan je iets moois organiseren. Nu is dat veel en veel minder.’

Van Hemmen is eigenaar van het klooster waarin een aantal huurders een woon- en werkplek huurt. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar het onderhoud van het gebouw en worden de kunstinitiatieven gefinancierd.

‘Zo kunnen we voortbestaan. Het klooster en haar bewoners zijn dus een stevige basis. Daarnaast zijn de vrijwilligers zeer belangrijk. Vrijwillige inzet van velen is de rode draad die al veertig jaar door de galerie loopt waaraan deze galerie haar bestaan dankt’, aldus Casper ter Heerdt.

In veertig jaar is De Nieuwe Gang geëvolueerd van oorspronkelijk een plek voor jonge kunstenaars, naar een gerenommeerd centrum voor een breed spectrum van beeldende kunst dat in die tijd een eigen en unieke plek heeft ingenomen in Zuid-Gelderland.

Ter gelegenheid van het jubileum hebben bestuur en bewoners een jubileumtentoonstelling georganiseerd. Nog nooit hing en stond er zoveel werk in De Nieuwe Gang. Maar liefst honderdelf  kunstenaars die ooit in De Nieuwe Gang hebben geëxposeerd hebben recent werk aangeleverd. Het is een ODE waarmee recht wordt gedaan aan de diversiteit van de exposanten. Een ODE aan veertig jaar overleven van een kunstinitiatief en natuurlijk aan zichzelf.

Artist in residence
Verschillende nieuwe initiatieven staan op het programma. Zo gaat Lyn Gerritse in samenwerking met Perspectief met kinderen aan het werk om hun fantasie in de kunst te prikkelen. Ter Heerdt: ‘Een grote wens van ons is een ‘Artist in Residence’ te realiseren. ‘De ruimte is er. Met hulp van ondernemers en vrijwilligers willen we een plek creëren waar we kunstenaars kunnen uitnodigen projectmatig voor een bepaalde tijd aan een cultuur- of kunstproject kunnen werken.’

Boek
De expositie ODE loopt tot en met zondag 17 oktober. Tijdens de finissage op die dag wordt het boek “40 verhalen over De Nieuwe Gang” gepresenteerd dat mede dankzij steun van onder andere de gemeente Beuningen kan worden uitgebracht.

De tentoonstellingen bij De Nieuwe Gang zijn op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken en buiten openingstijden op afspraak: 06-43 44 54 56.

Door Ger Loeffen

Meer berichten