Logo demaasenwaler.nl
<p>IHS roosvenster voorgevel St. Anna Bergharen</p>

IHS roosvenster voorgevel St. Anna Bergharen

(Foto: M. Buitenrust Hettema)

Gebrandschilderde ramen thema voor Open Monumentendag

  Cultuur

MAAS EN WAAL - Gebrandschilderde ramen staan dit jaar centraal tijdens Open Monumentendag in Maas en Waal, op zaterdag 11 en zondag 12 september. Er is voor dit thema gekozen omdat Jo Bormans dit jaar een website heeft gelanceerd met alle gebrandschilderde kerkramen in het Land van Maas en Waal. Zijn overzicht is te vinden op www.kerkramentussenmaasenwaal.nl


West Maas en Waal
In de gemeente West Maas en Waal wordt de Open Monumentendag voor het eerst verzorgd door Museum Tweestromenland. Dit jaar zullen de deuren van 24 monumenten in de gemeente openstaan om bezoekers te ontvangen. Het betreft kerken, molens en woonhuizen. Hoewel gelegen buiten de gemeente doet ook de Ewaldenkerk in Druten mee aan deze manifestatie.
Burgemeester Vincent van Neerbos opent het weekend in de RK kerk van Boven-Leeuwen op zaterdag 11 september om 10.00 uur. Iedereen is daarbij van harte uitgenodigd. Na afloop kunnen belangstellenden met de auto of per fiets een toer maken langs alle geopende monumenten. Daarbij ontvangen deelnemers een boekje met een beschrijving van alle monumenten. In het boekje is een fietsroute opgenomen. Meer informatie is te verkrijgen bij Museum Tweestromenland, via tel. 0487-59 50 02 of 06-51 22 70 07, of per mail: info@museumtweestromenland.nl.

Beuningen
Op zaterdag 11 september zijn de vier RK dorpskerken in de gemeente Beuningen van 10.00 tot 17.00 uur opengesteld voor publiek; de Andreaskerk in Weurt, de Corneliuskerk in Beuningen, de Johannes de Doperkerk in Ewijk en de Antonius van Paduakerk in Winssen. De focus dit jaar ligt op de glas-in-lood en gebrandschilderde kerkramen van de vier deelnemende kerken.

Wijchen
Burgemeester Marijke van Beek opent zaterdag 11 september om 12.00 uur het Open Monumentenweekend in de gemeente Wijchen in de St. Annakerk in Bergharen. Tijdens de opening wordt de kijkwijzer ‘Kerkramen in de gemeente Wijchen’ aangeboden. Zangduo ‘Cute Eyes’ brengt enkele zangstukken ten gehore.

Lezing
Om 13.00 uur verzorgt Jo Bormans in Bergharen een lezing over het gebrandschilderde glas-in-lood in kerkramen. De lezing vindt plaats in gemeenschapshuis ‘de Zandloper’. Reserveren is verplicht, en kan per mail via: omd.tweestromenland.com.

De kijkwijzer ‘Kerkramen in de gemeente Wijchen’ is gratis te downloaden via de website van de landelijke Open Monumentendag. Het boekje is ook ter plaatse te koop voor één euro. 

Overige activiteiten
Naast zestien opengestelde monumenten zijn er in de gemeente Wijchen verschillende activiteiten, zoals een kasteelwandeling, een orgelconcert, diverse rondleidingen, een kunstexpositie en het beklimmen van een toren. Kijk voor de locaties, openingstijden en meer informatie over onder andere reserveren op www.openmonumentendag.nl (zoek op gemeente Wijchen).

Kijk voor meer informatie op: www.openmonumentendag.nl.

Meer berichten