Logo demaasenwaler.nl
Gezicht op Druten.
Gezicht op Druten. (Foto: Jos Kruisbergen)

Filmtip: Het wassende water

  Cultuur

De Maas en Waalse documentairemaker Jos Kruisbergen werd bijna in het water geboren. Dus zodra het water in de rivieren begint te stijgen, stijgt de bloeddruk van Jos net zo snel als het wassende water. En net zo snel als het water stijgt, staan de camera, het statief én zijn laarzen klaar om mee op pad te gaan. Het mooie aan de natuur is, is dat het elke keer weer anders is.

Ook dit jaar is Jos weer op pad gegaan toen het water in de rivieren begon te stijgen. Gijs van de Geijn komt met zijn vader een kijkje nemen bij het hoge water aan de Waal. Hij kijkt vol bewondering naar de boten, maar vond het pootjebaden afgelopen zomer, op nagenoeg dezelfde plek, leuker. En tegelijkertijd vraagt hij zich af of ‘het de zee is’. Zo lijkt het af en toe wel; klotsende golven en een enorme waterplas. Eigenlijk een heel natuurlijk beeld wanneer je in Maas en Waal geboren en getogen bent. Toch blijft het prachtig en af en toe beangstigend. De natuur gaat z’n eigen gang.

Sam Verkerk verwoordt het mooi: ‘De Waal toont voor mij heel mooi de kracht en de impact waar wij zo weinig invloed op hebben. Bij de Maas kan het er ook heftig aan toe gaan, maar is toch iets meer idyllisch. Het land dat daartussen ligt, daar wonen wij natuurlijk op.’

Het hoge water nodigt niet alleen uit om met de camera op pad te gaan, maar ook om andere activiteiten te ondernemen; vissen, fotograferen, wandelen of gewoon uit nieuwsgierigheid naar de dijk komen om te kijken en uit te proberen hoe ver je nog kunt gaan. Het hoge water roept ook nog steeds herinneringen op aan 1995 toen er geëvacueerd moest worden. Dat het water nergens rekening mee houdt is te zien aan de beelden van een boerenkar die in het water staat en een trimparcours waarbij je letterlijk en figuurlijk in het water valt.

Thea Jagtenberg is gecharmeerd door de veelzijdigheid aan uitzichten; het platteland tot niks en nergens, de polders, de dijkwoningen. Als je de beelden van het wassende water ziet, dan kun je dit alleen maar beamen. In een paar minuten tijd nemen Jos en zijn camera je mee op reis door zijn zo geliefde rivierengebied. De documentaire is te zien op www.2bg.nl.

Door Nicole Megens

Meer berichten