Logo demaasenwaler.nl
Foto: Mark Beerens

Schilderijententoonstelling Mark Beerens

  Cultuur

AFFERDEN - In het Conventus in Afferden exposeert Mark Beerens zijn 'Nieuwe schilderijen' op 6 en 7 april. Beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

Op het eerste gezicht lijkt het werk van Mark Beerens toegankelijk, maar bij nader onderzoek is een veelvoud aan lagen duidelijk. Deze gelaagdheid is niet alleen letterlijk te zien in zijn schilderijen, maar ook in de basis principes waaruit hij werkt.
De verbindende draad hier is de drang om een synthese te maken tussen verschillende tijdperken en bewegingen. Mark Beerens haalt zijn inspiratie zowel uit de geschiedenis en kunstgeschiedenis, als de constante stroom van beelden van vandaag.
Beerens: 'Ik zie mezelf als een soort koppeling tussen de wereld zoals het toen was en zoals het nu is; Ik onderzoek de contexten van oude en nieuwe technieken en probeer ze te verbinden'.

Met deze combinatie van oude en hedendaagse technieken creëert Mark Beerens een nieuw visueel idioom. Bijvoorbeeld, elementen uit de 'Vlaamse Primitieven' zoals geometrie en gelaagde kleuring krijgen nieuwe boventonen door de aanwezigheid van moderne kleding of omgeving, of de betekenis van een ingetogen vorm wordt veranderd als gevolg van een dikke verfstreek. Terwijl in een schilderij het gebruik van deze verschillende technieken duidelijk herkenbaar is, in een ander zijn ze zo verweven dat het tijd kost om ze te ontdekken.

'In mijn gedachten worden ze vaak al omgezet in iets nieuws. Ik denk dat dit komt vanuit een innerlijk verlangen om mezelf geen grenzen op te leggen. Hierdoor kan ik reageren op de beelden die in me opkomen, ze mixen en in een nieuwe afbeelding veranderen'.

Een terugkerend thema in zijn werk zijn elementen van de Heilige Geometrie, zoals de Gulden snede en de Fibonacci-serie; hier probeert Beerens duidelijk te maken dat mensen nooit hun voorliefde voor esthetiek hebben verloren en dat deze geometrieën tot op de dag van vandaag nog steeds actief in de samenleving aanwezig zijn.

www.markbeerens.nl

Meer berichten