Logo demaasenwaler.nl

Theater & Filmhuis De Molen draait sprookjesachtige tragikomedie Tulipani

  Cultuur
Foto: Tulipani

BEUNINGEN - Tulipani is een sprookjesachtige tragikomedie over een romantische Zeeuwse boer die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil en naar het zuiden van Italië fietst. Aan de rand van een klein dorpje weet hij op miraculeuze wijze tulpen te kweken en groeit hij uit tot een levende legende. Dertig jaar later probeert een Italiaanse politie-inspecteur te achterhalen wat er daadwerkelijk gebeurde.

Het is een prachtig beeld, die oude boerderij in Zuid-Italië, plotseling omgeven door een kleurige zee van duizenden Hollandse tulpen. Zouden die daar echt omhoog geschoten zijn in die liefdesnacht van de voor de Zeeuwse watersnood gevluchte boer Gauke (Gijs Naber)? Allemaal uit dat ene doosje bloembollen dat hij op zijn heroïsche fietstocht met zich meedroeg?

Gaukes in Canada opgegroeide dochter Anna (Ksenia Solo), die een kleine dertig jaar later overkomt om de as van haar overleden moeder te verstrooien, gelooft het maar half. Het is in ieder geval poëtisch, geeft ze toe. Ze zal nog wel sterkere verhalen te horen krijgen. En ze kan nog niet vermoeden dat ze zelf een paar dagen later met ernstig geschroeide billen op een motor met zijspan ijlings naar het ziekenhuis wordt gebracht, waar een politie-­inspecteur (veteraanacteur Giancarlo Giannini) haar verhoort over een mogelijke moord. Nu wordt het tijd om uit te vinden wat haar vader hier uitspookte en waarom haar moeder niet haar echte moeder is.

Heen en weer springend tussen toen en nu ontpopt Tulipani zich als een fantasievolle tragikomedie over die romantische Hollander die eigenwijs (of dom) genoeg is om tegen de plaatselijke maffia in te gaan. Van Zeeuwse bezienswaardigheid groeit Gauke uit tot een legende.

Van dat zorgeloze leven is niet veel terecht gekomen, zo blijkt dertig jaar later wanneer de in het Canadese Montreal opgegroeide Anna (Ksenia Solo) naar haar Italiaanse geboortestreek trekt om de as van haar onlangs overleden moeder uit te strooien. Daar leert ze meer over haar verleden en dat van haar vermeende moeder. Een geschiedenis die grote raakvlakken toont met die van de mysterieuze en bijkans als heilig geportretteerde Nederlandse tulpenkweker die dertig jaar eerder van de aardbodem verdwenen is.

Datum zaterdag 19 januari, aanvang 19.30 uur in Theater & Filmhuis de Molen. Online kaarten kosten 7,50 euro en aan de kassa 8,50 euro.

Meer berichten