Luc Remers.
Luc Remers. Foto: John van Gelder

Verteltheatertje met kleine expositie tijdens Dickens Festijn

Cultuur

Deel 1 van het drieluik over de voorbereidingen van het Dickens Festijn in Druten op zondag 16 december.

DRUTEN - Luc Remers is een echte verteller. Al zijn hele leven is hij op de een of andere manier bezig met verhalen. Soms verzint hij ze zelf, soms past hij bestaande verhalen aan. Hij grasduint vaak door sprookjesboeken, en herschrijft vergeten verhalen die hij in oude boeken vindt.

'Ik reis vrij veel met de trein en de bus. Dan zit ik altijd te fantaseren, en ik heb altijd en overal een pen en een stukje papier bij me.' Toen hij het eens waagde een verhaal in te sturen bij een wedstrijd, kreeg hij prompt een nominatie. Nu is hij opnieuw de verhalenverteller tijdens het Drutense Dickens Festijn, op zondag 16 december.

Verteltheatertje

'Met mijn sfeervolle verteltheatertje stond ik tot nu toe, al sinds de eerste editie van het Dickens Festijn, steeds op verschillende plekken in de Hogestraat, maar sinds twee jaar heb ik een mooie vaste stek, in de garage van de historische herenboerderij van de familie Van Altena. Daar kan ik ook mijn attributen kwijt, waarmee ik het geheel aankleed, zodat het kerstverhaal nog meer kan aanspreken en het een extra dimensie krijgt.

Kleine expositie

Als mensen even moeten wachten tot de vertelling begint, kunnen ze nu in de tentoonstellingsruimte voor het theater de kleine expositie bekijken, over leven en werk van de schrijver Charles Dickens en de tijd waarin hij leefde.

In het Victoriaanse Engeland van Dickens was echt niet alles mooi en prachtig en romantisch.
Natuurlijk vertel ik zijn beroemdste verhaal, het kerstverhaal der kerstverhalen: 'A Christmas Carol in Prose', waarin de tegenstellingen tussen rijk en arm schrijnend naar voren komen. Het is nog altijd boeiend, en actueel.
Ik vind het heerlijk op te treden voor publiek, voor zowel jong als oud. Het hele Christmas Carol-verhaal is trouwens een interessant onderdeel van het Dickens Festijn, vind ik. In de straten wandelen mensen met prachtige kostuums, maar ook met vodden. Dat geeft te denken. Ik verheug me nu al op de karakters die ik ga uitbeelden. Het moet een beetje spannend zijn, met de drie geesten die de vrek Scrooge bezoeken op de avond voor Kerstmis.'

Door Ton van Hulst