Logo demaasenwaler.nl
De Bronzen Stemmen tijdens een repetitie.
De Bronzen Stemmen tijdens een repetitie. (Foto: Ger Loeffen)

Jubileum De Bronzen Stemmen

  Cultuur

BEUNINGEN - "Geachte heer, onlangs heeft u zich als lid voor het senioren mannenkoor opgegeven. Thans mag ik u uitnodigen voor een oprichtingsvergadering op dinsdag 5 oktober 1993 om 14.00 uur." Dit schrijft Tonnie de Krijger, initiatiefnemer en medeoprichter van mannenkoor De Bronzen Stemmen, in 1993. Het is meteen een 'hit'. Veertig mannen melden zich spontaan bij De Krijger. Op het hoogtepunt in 2008 telt het koor bijna 90 leden.

'Heren, als jullie zittend willen zingen, zet dan wel beide voeten op de grond.' Dirigent Mathieu van der Burgh is mild streng tegen de veertig oudere heren. Mannenkoor De Bronzen Stemmen repeteert in dorpshuis De Lèghe Polder in Beuningen voor het jubileumconcert op 28 oktober in de Corneliuskerk in Beuningen.

Stemverhoudingen

'Vorig jaar kregen we er plotseling vier nieuwe leden bij', zegt Ton van de Brand. Ook voorzitter Henk Grisèl schuift een stoel bij voor een kort interview na de repetitie. 'Alle vier eerste tenoren en bassen', vult Grisèl hem aan. 'Dat is wel een aspect van een koor met oudere heren; er vallen om reden van gezondheid meer leden af dan erbij komen. Daarmee dreigen de stemverhoudingen binnen het koor in het gedrang te komen. We hebben behoefte aan middenpartijen, tweede tenoren en baritons.'

Trouwe leden

Dirigent Van der Burgh heeft het spreekwoordelijk stokje in 2011 overgenomen van mede-oprichter en benoemd eredirigent Arnold Tromp uit Winssen. De leden komen uit de gehele regio Nijmegen, met vanzelfsprekend een concentratie in Beuningen. Zelfs leden die in de afgelopen jaren ver buiten Beuningen zijn gaan wonen blijven trouw komen. Sommigen zijn lid vanaf het prille begin, vijfentwintig jaar geleden. Vandaar ook dat op zondag 28 oktober het jubileumconcert wordt gehouden. Helaas zonder initiatiefnemer Tonnie de Krijger, die op 31 januari 2016 overleed.

Jubileumconcert

Het jubileumconcert onder leiding van Mathieu van der Burgh is op zondag 28 oktober in de Corneliuskerk in Beuningen. Solisten zijn Miréya Derksen en Rob Hazenberg. Aan de piano zit Margret Bekkers. Het concert begint om 15.00 uur. Er is geen pauze. Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop bij de koorleden en voor aanvang bij de entree van de kerk.

Door Ger Loeffen

Meer berichten