Open Monumentendag 2017 in de Ewaldenkerk in Druten.
Open Monumentendag 2017 in de Ewaldenkerk in Druten. Foto: Reinier Jansen

Duik in de geschiedenis tijdens Open Monumentendag

Cultuur

DRUTEN - Zaterdag 8 en zondag 9 september is het weer Open Monumentendag. Op veel plaatsen in het land zijn er dit weekend unieke monumenten te bezoeken. Ook in de gemeente Druten openen veel monumenten hun deuren, waaronder de Oude Toren in Puiflijk.

De Oude Toren is voor het eerst in haar ruim 550 jarig bestaan te bezoeken. Het monument is niet alleen van de binnenkant te bezichtigen, maar ook te beklimmen. En wanneer men er dan toch is, kan men zich meteen onderdompelen in de geschiedenis van zowel de toren als van het dorp Puiflijk.

Canon van Puiflijk

Stichting Oude Toren Puiflijk is er in geslaagd een bijzondere primeur binnen te slepen, namelijk de presentatie van de Canon van Puiflijk. Nadat eerder Nederland en Gelderland hun Canon hebben samengesteld, krijgt komend weekend Puiflijk, als eerste in Maas en Waal, een eigen Canon.

Cor van den Heuvel, auteur van het boek Mensen op de Hucht, informeert de aanwezigen beide dagen over de geschiedenis van Puiflijk. Jan Reijnen verzorgt een lezing over oude, middeleeuwse torens en kerken in Maas en Waal. Warner de Boer en Kitty Karis geven een mini-concert. De Oude Toren is beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over het programma: www.oudetorenpuiflijk.nl.

Afferden

In Afferden is de voormalige Sint-Victor en Gezellenkerk, thans het onderkomen van de de boeddhistische Stichting Dhammakaya Nederland, geopend op zondag 9 september van 9.00 tot 17.00 uur. De voormalige St. Victor en Gezellenkerk is een neogotische kerk die in 1891-1892 werd gebouwd. Het monument heeft een unieke geschiedenis, maar ook een bijzonder heden.

Tentoonstelling

Tijdens Open Monumentendag is er in het gebouw een tentoonstelling te zien, waarin respectievelijk de geschiedenis van een katholieke kerk en de huidige activiteiten van de stichting in de kersverse tempel worden belicht. Daarnaast worden er schilderijen getoond van de schilder Somsak Chaituch, die abstracte schilderijen maakt met boeddhistische inspiratie. Om 13.00 en 15.00 uur zijn er geleide meditaties.

Druten

De Ewaldenkerk in Druten besteedt dit weekend aandacht aan een stukje onbekende 'Drutense' geschiedenis. Wist u bijvoorbeeld dat de naam van deze kerk herinnert aan de eeuwenoude band van Druten met het Duitse Keulen en Xanten? Dat hier ene Reyner Wolfe gedoopt is, die vanaf 1530 in Londen furore maakte als boekhandelaar en boekdrukker? Dat hij aan de wieg stond van de beroemde Holinshed's Chronicles, waarop William Shakespeare zijn koningsdrama's baseerde? Dit en vele andere zaken komen deze dag ter sprake.

De Ewaldenkerk is te bezoeken op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 9 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Voor een compleet overzicht van monumenten die komend weekend te bezoeken zijn, zie www.openmonumentendag.nl.