Afbeelding
Foto: Stichting Kunst aan de Maaskant

Openluchtvoorstelling Julius Caesar

Cultuur

LITH - De wapens zijn gesmeed, helmen liggen klaar en het Romeins vrachtschip drijft in de Maas bij Lithoijen. Cleopatra is gearriveerd en de uiterwaarden worden bezet door Romeinen en de beroemdste veldheer allertijden: Julius Caesar. In minder dan twee weken is het zover: op 7 juni is de première van muziektheaterspektakel Julius Caesar aan de Maas.

Meer dan honderd mensen werken mee aan deze openluchtvoorstelling die maar liefst acht keer wordt opgevoerd aan het begin van natuurgebied de Hemelrijkse Waard bij Lithoijen. Uit de wijde regio van Oss en de Maaskant, Het land van Maas en Waal tot aan Wychen en 's Hertogenbosch komen de spelers, ruiters, zangers, zangeressen, danseressen en muzikanten, maar ook kostuumontwerpers, decorbouwers, grimeurs en technici die zich al maanden inspannen om het publiek mee te nemen naar de oudheid. En bijzonder, het stuntteam en de ruiterij van Blackshield Productions – zij verzorgden de stunts in de film Redbad die deze zomer uitkomt – voegen zich naadloos in de voorstelling te midden van de Caesar aan de Maasspelers. De stunters leerden spelen en de spelers leerden stunten.

Het Verhaal

Het verhaal begint bij de recente opgravingen en maakt dan een sprong terug in de tijd tot de genocide van Julius Caesar in 55 voor Christus. De kracht, eigenheid en mystiek van de Keltische - ofwel Eburoonse - bevolking wordt verbeeld door priesteressen en druïdes en Keltische bruiloft. De Romeinse overheersing is voelbaar met opstandige Bataven, een handelsplaats met slavenmarkt, een keizerlijke intocht en krijgsgevangenenkonvooi. Er is een klein inkijkje in het leven van Julius Caesar in Rome als hij wordt vermoord, maar het gaat vooral over het leven aan de Maaskant en de Romeinse bezetter. Met als climax de koelbloedige veldslag, zoals die waarschijnlijk bij Lith plaatsvond. En dit alles door 'de ogen' van een bijzonder erfstuk dat zijn 2000 jaar oude levensverhaal vertelt. Een voorstelling over macht en onmogelijke liefdes tussen offerplaats en tempel waar oorlog, liefde, wreedheid, weelde en armoede weinig te lijken verschillen met nu.

Geschiedenis tot leven'Julius Caesar leverde slag bij Kessel en Lith en roeide 2 Germaanse volkeren uit. Is het genoeg bewezen is het niet genoeg bewezen, dat maakt niet uit. Voor ons is het waar, anders hebben we geen verhaal. En als Julius Caesar aan de Maas straks gespeeld is, dan is hij hier zeker geweest', grinnikt Ans Jager, schrijver en productieleider. 'Zo maak je geschiedenis. Zo werkt de magie van theater. En die levende geschiedenis willen we. Wat heb je er aan als Omroep Brabant of DWDD een helm en een schedel met een gat laten zien? Ok, belangrijk. Maar dat breaking news is nu al vergeten door het grote publiek. Onze voorstelling over Caesar, deels waarheid, deels fantasie, spreekt tot de verbeelding en roept emoties op. Het is indringend als je op een vredige Maasoever beseft dat daar ooit het bevel tot een massaslachting werd gegeven. Ik weet zeker dat deze voorstelling niet vergeten wordt'.

De makers Julius Caesar aan de Maas wordt een waardige opvolger van het openluchtmuziektheaterspektakel Dorp aan de Rivier, dat met vier edities 20.000 bezoekers trok, zeggen de makers Harold Schraven (regisseur) en Ans Jager (scriptschrijver en productieleider). En de samenwerking met dirigent en arrangeur Marty van der Staak is een welkome aanvulling. Van der Staak neemt de live muziek voor zijn rekening. Eerder werkte het drietal samen in de spektakelvoorstelling Oorlogstuig in Best.

Een initiatief van Stichting Kunst aan de Maaskant
Data: 7,8,9,12,13,14,15,16 juni 2018, Lithoijense Dijk (ter hoogte van 47a) Lithoijen, entree 22 euro, info en kaartverkoop www.julius-caesar.nl.