Optreden Dix tijdens festival Zeeltje 2017.
Optreden Dix tijdens festival Zeeltje 2017. Foto: Harry Mulder

Maas en Waalse band in de finale Clash of the Coverbands

Cultuur

ALTFORST - De Maas en Waalse formatie Steve Duke & The Earles staat zondag 22 oktober in de halve finale van The Clash of The Coverbands in Hilversum. 'Als we daar doorheen komen gaan we naar de Beneluxfinale in Paradiso', aldus de muzikanten.

Er waait muziek uit een garage. Muziek met wortels in de folk, country, blues en rock. Muziek met de sfeer van de USA, en dan vooral van het zuiden en het westen. Een vleugje cowboy, een pluisje katoen. Gitaren, banjo, drums, bas en een echte country fiddle. Steve Duke & The Earles repeteert.
De band bestaat uit John Ariëns (basgitaar), Bart Versteegh (drums), Erik van Oijen (zang, mandoline en akoestische gitaar), Ray van Haalen (gitaar en banjo) en Peter van den Bos (viool en mandoline). Hun muziek mag dan zo Amerikaans zijn als de Mississippi en de Missouri, de roots van de bandleden liggen toch echt tussen de Waal en de Maas. 'We zijn allemaal Maas en Walers, op Peter na. Maar hij heeft jarenlang muziekles gegeven op het Pax Christi College. Dan heb je de streek ook in het bloed.'
De naam Steve Duke & The Earles verwijst rechtstreeks naar de Amerikaanse zanger Steve Earle. 'We zijn een Steve Earle tributeband. We houden van zijn muziek en hopen de bekendheid van Steve Earle in Nederland te vergroten. Steve Duke & The Earles bestaat pas een jaar of anderhalf. Veel mensen kennen ons al langer, van DIX. Dat is onze andere band, met nagenoeg dezelfde samenstelling maar een ander repertoire.'
De Maas en Walers gooiden in de regiofinale van The Clash of The Coverbands hoge ogen. 'Ray is zelfs genomineerd als beste gitarist. Onze muziek springt eruit, we brengen compleet andere nummers dan de overige deelnemers. Laten we hopen dat de jury dat tijdens de halve finale ook vindt.' Naast de jury heeft ook het publiek een stem. 'Alleen bezoekers die daadwerkelijk bij de halve finale aanwezig zijn, kunnen hun stem uitbrengen. Daarom roepen wij alle Maas en Walers op 22 oktober naar Hilversum te komen om ons te steunen. Stel je voor dat we doorgaan naar de finale: een Maas en Waalse band in het Amsterdamse Paradiso. Dat zou toch prachtig zijn!' Het optreden is in De Vorstin, aanvang 14.00 uur.

Door Jan Hermens