Toneelgezelschap De Kleine Komedie.
Toneelgezelschap De Kleine Komedie. Foto: foto van Beek Dodewaard

Maas en Waalse volksmusical na 12 jaar terug op de planken

Cultuur

MAAS EN WAAL - Na twaalf jaar keert de succesvolle voorstelling 'De Zoone vaen Toone' terug op de planken in Beneden-Leeuwen en Druten. Het stuk, geschreven door de Leeuwense schrijver en regisseur Antoon Hol, is het Maas en Waalse antwoord op De Jantjes. Een onvervalste volksmusical met een lach én een traan.

De spelers van Kleine Komedie Rivierenland nemen bezoekers mee in het leven van het Maas en Waalse echtpaar Toon en Sien. Hun lotgevallen, van de crisis in de jaren dertig tot het roken van een eerste hasjpijp in de jaren zestig, worden vertelt aan de hand van een reeks, in het dialect gezongen, liedjes die iedere tijdsperiode kleur geven. De spelers kozen het verhaal van schrijver Hol als jubileumstuk, ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Kleine Komedie Rivierenland.

Hilariteit alom
In de musical krijgt de Maas en Waalse nuchterheid een verschijning in de vorm van verschillende markante types. Het gevolg: hilariteit alom. In het stuk is onder meer te zien hoe, tijdens de oorlogsjaren, de Duitsers en Canadezen en, tijdens de jaren zestig, de hippies en provo's het Land van Maas en Waal bevolken. Geen van allen maken indruk op Toon, die de streekeigen eenvoud zelve is.

Feest der herkenning
De musical, die doorspekt is met teksten en liedjes in het 'Moas en Woals', zal voor velen een feest der herkenning zijn. Niet alleen vanwege het dialect en de muziek, maar ook omdat het alledaagse Maas en Waalse leven uit de tweede helft van de vorige eeuw verrassend goed wordt nagespeeld. Daarbij is ruimte voor een lach én een traan. Zo zingt Toon, in het verhaal inmiddels op hoge leeftijd, samen met zijn kleindochter vol weemoed over 'de werruf en d'n ove'. Herkenbare thema's voor menig Maas en Waler.

Voorstellingen
Op zaterdagavond 18 en zondagmiddag 19 maart wordt De Zoone vaen Toone opgevoerd in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. Op vrijdag 24 maart is het stuk te zien in het Agora Theater in Druten. Kaarten voor de voorstellingen in Beneden-Leeuwen zijn te koop in de brasserie van De Rosmolen. Kaarten voor de Drutense voorstelling via agoratheater.nl.

Door Ruben Schiks