Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen

Klappen

Column Babbels

Het nadeel van een actuele column verzorgen, is dat je altijd een dag of drie achter de feiten aanhobbelt. Tegen de tijd dat u dit leest, hebben we namelijk óf een nieuw PVV-VVD-NSC-BBB-kabinet of de formatie is geklapt. Ik weet niet welke politieke crisis erger is.

In de ogen van ongeveer een derde van de kiezers in Beuningen, Druten en West Maas en Waal ben ik door bovenstaande uitspraak een linkse deugkneus. Want ja, dat percentage stemde al die maanden geleden op de PVV. 

‘Dus wil iedereen een rechts kabinet’ was de drogreden die ik tot vervelens toe moest horen. Opvallend genoeg blijkt uit onderzoek dat veel NSC-kiezers juist conservatief én links zijn. Dat valt wat lastig te rijmen, het voelt alsof je wel voor roetveegpieten bent mits ze niet non-binair zijn. 

Mijn punt is dat deze NSC-kiezers helemaal niet staan te springen om een coalitie met een rechtsradicaal als Wilders. En aangezien je in het stemhokje nog steeds niet kan kiezen voor een favoriete coalitie is het op z’n minst gewaagd te stellen dat ‘Nederland’ een rechts kabinet wil. 

Mocht dat kabinet er toch komen, dan snapt iedereen dat ’t geen lang leven beschoren is. Aan de formatietafel vochten dit meerkoppig monster elkaar al de tent uit, laat staan als ze straks dat beleid met kunst- en vliegwerk in de Tweede Kamer moeten uitvoeren.

Mocht de formatie mislukken, dan staat Wilders te springen om nieuwe verkiezingen. Hij blijft het roepen en amper iemand die hem durft tegen te spreken. Maar uiteindelijk besluiten zowel Geert als de Tweede Kamer dat niet, het laatste woord is aan minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

Hugo kan zeggen: probeer het eerst eens over links. Die optie is nog niet onderzocht en stemmen op partijen als PvdA-GroenLinks en D66 zijn net zoveel waard. En terwijl ze in Den Haag proberen om op zesenzeventig zetels of meer te komen, kunnen wij ontspannen genieten van de zomer-, herfst- én kerstvakantie.

Door Patrick Huisman