Kabelgoottegel.
Kabelgoottegel. Foto: Peter Fontijn

Kabelgoottegel

Column Veelstromenland

In 1321 schreef Hertog Reinald II zijn visionaire Landtbrieff, die één gesloten dijk rondom Maas en Waal voorschreef als dé oplossing voor wateroverlast. Een eeuwenoude visie die de kracht van goede adviseurs en ambtenaren weerspiegelde.

Ambtenaren, soms beschouwd als ‘de vierde macht’, blijven vaak onzichtbaar maar dragen grote verantwoordelijkheden. Het boek van Tessel Pollmann ‘U spreekt met de gemeente’ biedt een levendig historisch perspectief op de ‘civil servant’, de dienaar van ons, de burgers. Een aanrader! In 2022 waren er gemiddeld 524 ambtenaren per gemeente. Kijkend naar de toekomst is het interessant om eens na te denken waar dat naartoe gaat. Het is immers een trend om toekomstvisies te maken. Als je Googelt op de trefwoorden ‘gemeente’, ‘visie’ en ‘2040’, dan krijg je 137.000 ‘hits’ op je scherm. Ook Druten doet mee aan het ontwikkelen van zo’n kijk op de toekomst, een uitvloeisel van de ‘Denktank Nederland 2040’.

Het ambtelijke werk is gedaan en het Drutense conceptrapport wordt op 25 april besproken in de gemeenteraad. Een journalist van de Gelderlander bekritiseerde het eerste concept, dat lijkt te streven naar tegengestelde doelen zoals stikstofreductie én boerensteun, bouwontwikkeling én behoud van groene ruimtes, alsmede schone energie zonder windmolens.

Ik ben benieuwd of er ook iets visionairs in staat over samenwerking, of zelfs een echte fusie, tussen Druten en de andere Maas en Waalse gemeenten. En over de mogelijkheid voor de burgers die geen parkeerplek op eigen terrein hebben, om de laadkabel van hun elektrische auto via een kabelgoottegel in de stoep voor hun woning -veilig en netjes- te geleiden naar de parkeerplaats voor hun huis. Ons wagenpark van personenauto’s zal na 2030 namelijk dusdanig elektrificeren dat het leidt tot tien miljoen EV’s in 2044. Volgens visionairs zijn er dan ongeveer 4,3 miljoen laadpunten nodig. Gemiddeld 12.500 per gemeente. Druten heeft er nu 29… Als je Googelt op de woorden ‘gemeente’, ‘kabelgoottegel’, en ‘vergunning’, dan zie je 1.450 zoekresultaten met de namen van de gemeenten die zo’n slimme kabelgoottegel al wél toestaan. Druten staat er niet bij, terwijl de toekomst toch écht is begonnen.

Door Peter Fontijn