Afbeelding
Foto: Museum tweestromenland

Daten met een vrijwilligershart

Column Veelstromenland

Vrijwilligerswerk is al eeuwenlang een wezenlijk onderdeel van de samenleving.

Hoewel het woord ‘vrijwillig’ volgens het Chronologisch woordenboek van onderzoekster Nicoline van der Sijs pas in het jaar 1526 voor het eerst in de Nederlandse taal voorkomt, bestond deze onbaatzuchtige daad van hulpvaardigheid ongetwijfeld al lang daarvoor. Mensen deden wat nodig was, soms uit verplichting, soms uit pure passie.

Maar in onze moderne wereld lijken individuele doelen steeds prominenter te worden. Met beide ouders die een carrière najagen moeten sociale verplichtingen nu zorgvuldig worden ingepland tussen alle drukte door. Tijd is een kostbaar goed geworden, net als ‘quality time’ met het gezin.

Maar wat is er gebeurd met onze collectieve dromen en idealen? Zijn we vergeten dat er zaken zijn die ons ‘ik’ overstijgen? Langzaam verdwijnen gemeenschapsactiviteiten uit beeld. Fanfares, carnavalsverenigingen, ze lijken tot het verleden te gaan behoren.

Gelukkig zijn er nog mensen die de geschiedenis levend houden. Vrijwilligers van musea, zoals die van het zo succesvolle Museum Tweestromenland, zijn de hoeders van ons verleden. Ze brengen onze historie tot leven voor jongere generaties, die de watersnooddreiging van 1995 alleen uit de geschiedenisboeken kennen. 

Maar deze vrijwilligers hebben uw hulp nodig. Hun toewijding dreigt te zwaar te worden. Daarom nodigen ze u uit voor een kopje koffie, om te praten over uw passies en interesses. Wellicht is er een match en kunt u deel uitmaken van hun inspirerende werk. Help mee om samen onze geschiedenis levend te houden en betekenis te geven aan ons leven door vrijwilligerswerk.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom voor een kennismaking op donderdag 18 april van 14.00 tot 16 00 uur of zaterdag 20 april van 10.00 tot 12.00 uur.

Museum Tweestromenland,
Pastoor Zijlmansstraat 3, Beneden-Leeuwen.
Meer informatie, zie website.

Door Peter Fontijn