Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen
column Babbels

Liaison

Column

Beuningen On Ice draaide afgelopen editie lekker ouderwets op dieselgeneratoren. Niet omdat de organisatie een wappieclub is die klimaatverandering ontkent. Nee, omdat die gezellige stroomleverancier Liander er dik anderhalf jaar over doet om een elektriciteitskast te plaatsen voor grootschalig verbruik.

Je zou denken dat deze situatie alle ambtelijke alarmbellen doet afgaan op het Beuningse gemeentehuis. Als zo’n eenvoudige kast immers al niet op tijd kan, hoe moet het dan met de stroomtoevoer naar het nieuwe zwembad dat er bijna letterlijk tegenover komt te liggen?

Maar de stekker lag tot voor kort uit het ambtelijk apparaat. Kennelijk hadden de betrokken ambtenaren toevallig steeds net een heidesessie, cursusdag, teambuildinguitje of waren ze gewoon lekker vrij… Er kwam niets in beweging.

Ook de immer alerte Pascal Cobussen had als verantwoordelijk wethouder kennelijk een aantal off days. Hij verzuimde na te vragen bij Liander hoe hoog zwembaden eigenlijk op hun prioriteitenlijst staan… Wat blijkt: niet zo heel hoog.



Sterker nog, tot verbijstering van iedereen aan de Van Heemstraweg zou het hele gemeentelijk energienetwerk zelfs kopje onder kunnen gaan als er een zwembad bij komt. Daarom moet de bouw voor onbekende tijd uitgesteld worden terwijl niemand een echte oplossing voor handen heeft.

Even tussen ons en vast te simpel gedacht: maar er komt toch straks ruimte vrij op het net als het oude bad niet meer in gebruik is? Probeer vooral niet overbelast te raken door die rekensom. Maar niet alleen de gemeente liet steken vallen. Het Rijk is deels verantwoordelijk voor de huidige ellende door het stroomnetwerk niet up-to-date te houden.

Maar Liander is ook nog niet jarig. Het bedrijf dankt haar naam aan het Franse woord ‘liason’, maar lijkt de verbinding met de maatschappij een tikje kwijt. Waarom is een zwembad niet minstens zo’n essentiële voorziening als een school of ziekenhuis? Zwemlessen geven lijkt me behoorlijk noodzakelijk… Al was het maar om heel wat kinderen uit dat ziekenhuis te houden.

Door Patrick Huisman