Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN
Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN Foto: GER LOEFFEN

Dromenvanger

Column Column Babbels

Een ronkend persbericht in de mail: Druten daagt inwoners uit om te gaan dromen! Nee, geen wazige cursus om al slapend je ware ik te omarmen, het blijkt ’t startschot voor de toekomstvisie Druten2040. U raadt het al, er moet weer een vuistdik rapport komen vol plannen en suggesties die aan ’t eind van het liedje alleen maar goed zijn om een bureaula mee te vullen.

De gemeenteraad is voor het gemak trouwens al gestart. Het was wellicht chiquer geweest om bij zo’n belangrijk onderwerp even te wachten op de nieuwe burgemeester. Mag Sigrid Sengers straks haar visie nog delen of hebben de wethouders het al voor haar bedacht?

Hoe de wethouders die toekomst zien werd deze week onbedoeld al een beetje duidelijk tijdens het afscheid van interim-burgemeester Corry van Rhee – Oud Ammerveld. Namens zijn collega’s sprak wethouder Willy Brink haar toe en hij beging wat opmerkelijke versprekingen.

Zo noemde hij deze fijne weekkrant ‘De Wegwijs’. Ook een prima blad, maar toch echt dat van Wijchen. De hilariteit in de zaal groeide toen hij even later opnieuw de gemeentes door elkaar haalde en Wijchen zei waar hij Druten bedoelde. Kennelijk voorziet de wethouder nu al dat Druten alleen toekomst heeft als onderdeel van de gemeente Wijchen.

U moet die uitnodiging te dromen trouwens niet te letterlijk nemen. Druten laat in het persbericht expliciet weten dat ‘beide benen op de grond’ moeten blijven. Uitsluitend realistische plannen dus, geen onhaalbare kaarten of utopische idylles. Waarom durft diezelfde gemeente dan niet heel eerlijk de eigen zelfstandigheid ter discussie te stellen, zoals dat hoort bij een realistische toekomstvisie?

Uiteraard is ’t het laatste wat een nieuwe burgemeester wil horen, maar Sigrid Sengers kan de beste burgermoeder ooit worden door haar eigen baan de komende jaren overbodig te maken. Niet investeren in een visie voor Druten in 2040 maar inzetten op de nieuwe fusiegemeente Maas en Waal in 2030. Wie droomt daar nu niet van?

Door Patrick Huisman