Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN
Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN Foto: GER LOEFFEN

Riambtenarensalaris

Column Column Babbels

Als fan van gemeentelijke fusies was ik blij te lezen dat de Werkorganisatie Druten-Wijchen verder wil professionaliseren. De ambtenaren van beide plaatsen werken al jaren samen en ondanks politiek gekonkel blijven ze dat gewoon doen.

Daar is uiteraard extra geld voor nodig, daarom vragen de colleges van B&W een structurele miljoeneninvestering aan beide gemeenteraden. Vanaf volgend jaar willen ze er 1,6 miljoen bij en dat kan oplopen tot 2 miljoen in 2026. Voor al dat geld kan de WDW ‘verder doorontwikkelen, extra mensen aannemen en investeren in de ICT’.

De Werkorganisatie is al begonnen met het werven van die extra mensen. Afgelopen augustus viel mijn oog nog op een lucratieve vacature. 3300 euro bruto per maand voor 24 uur per week? Uiteraard komt daar nog een individueel keuzebudget bij van een procent of 17 en dat u er een laptop en telefoon bij krijgt spreekt voor zich.

En welke cruciale topjob moet je dan wel niet uitvoeren voor deze ronduit riante arbeidsvoorwaarden? Juridisch beleidsexpert? Adviseur IBOR? Ga je complete afdelingen leiden? Nee hoor… u wordt de nieuwe telefonist. Goedemiddag… Ik snap nu wel waarom er miljoenen bij moeten!

Begrijp me goed: ik gun iedereen een fatsoenlijk salaris, zeker in deze tijd. Maar als er zulke exorbitante bedragen worden geboden om iemand te vinden die de telefoon aanneemt, gaat er volgens mij toch iets mis. Op basis van 38 uur ligt het gemiddeld telefonistensalaris rond de 2500 euro… En dan moet je ook nog enige jaren ervaring hebben.

Kennelijk nemen Druten en Wijchen het oude gezegde ‘loon naar werk’ niet zo nauw. Maar dat was al duidelijk gezien de wildgroei aan ‘coaches’ en andere centenslurpende onzinbanen. Zeker in deze donkere dagen zou gemeenschapsgeld best wat zuiniger besteed mogen worden.

En tot die tijd… waar kan deze columnist met prettige telefoonstem solliciteren?

Door Patrick Huisman