Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Wahnsinn

Column Column Rex

Hoe klinken de volgende voorstellen aan u als lezer: Kerst vieren in de zomer, paaseitjes zoeken in de winter, Sinterklaas in mei en Bevrijdingsdag vieren we voortaan op 5 december. Goed plan? Of zou u denken, nou meneer de columnist, u begint wartaal uit te kramen…

Rotterdam had net de Zomercarnaval Straatparade achter de rug, maar drie dagen daarna was het weer raak. Hartje zomer in Hellevoetsluis en Hart van Nederland (HvN) stond paraat met draaiende camera’s. Dan weet je, hier staat iets te gebeuren. Nu zou een belezen persoon direct denken dat de jaarlijkse Vestingdagen gehouden zijn, of dat Ellemieke Vermolen (geboren in Hellevoetsluis) acte de présence zou geven, maar niets was minder waar. De beschuldigende vinger gaat dit maal naar Bianca Verbree. Mevrouw Verbree kwam namelijk vorige week dinsdag op het briljante idee om een zomerse kerstmarkt te organiseren. Let wel; het duurt gelukkig nog 140 dagen, maar in Hellevoetsluis hadden ze alles al uit de kast getrokken. Kerstmutsen, oliebollen en uiteraard galmende, gruwelijke, repeterende kerst-jengelmuziek en dat bij zomerse temperaturen van 30 graden en hoger.

Het zal u niet verbazen dat de bezoekers laaiend enthousiast waren. De microfoon van HvN ving quotes op als: “Mocht er een coronalockdown komen in de winter dan…”, en “Dit is waanzinnig, dit moeten ze vaker doen…”, tot “Als kerst voortaan in de zomer valt, ga ik het wél vieren”. In een andere reportage over hetzelfde item, verklaarde een andere bezoeker dat “het echt genieten was”. Ik vind het pijnlijk om te zien dat er op de gekkigheid van individuen geen rem meer staat en dat er geen gemeentes zijn die hier een streep door zetten. Nog even en mensen komen ook nog op het idee om gedurende hartje winter in zomers badtenue de Noordzee in te duiken. Ach nee, die idioterie bestaat ook al.

Door Rex Broekman