Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Crises

Column Column Rex

Met stijgende verbazing zat ik afgelopen week naar het journaal te kijken. Omdat het ogenschijnlijk komkommertijd is, had iemand op de redactie bedacht een item over een zwemmende kat uit Den Helder te maken. Sorry hoor, maar is dit nieuws? De in 2017 te vroeg overleden Joost Karhof zou zich zeker omgedraaid hebben in zijn graf. Naast nog twee onderwerpen die zelfs niet RTL Boulevard-waardig waren, was er eigenlijk weinig nieuws te melden. Apart en opmerkelijk bovendien. De niks-aan-de-hand-show!

Toen ik diezelfde avond in m’n auto stapte en de radio hoorde, kreeg ik toch een ander beeld. Als ik de experts moet geloven is er namelijk in Nederland sprake van een veelvoud van crises. Nee, u hoeft niet te Googelen, crises is correct meervoud van crisis. Zo hebben we vandaag de dag last van een inflatiecrisis, een vluchtelingencrisis, een benzinecrisis, een huisartsencrisis, een woningnoodcrisis, een armoedecrisis, een stikstofcrisis, een vliegveldcrisis, een personeelstekortcrisis en een (aankomende) apenpokkencrisis.

Dan vergeet ik voor het gemak nog even de aankondiging van de vijfde vaccinatieronde tegen corona. Voor veel zestigplussers wordt dit de vijfde inenting tegen het coronavirus, na de basisprikjes één en twee, de booster en de herhaalvaccinatie. Een grafiek die bij het artikel geplaatst was, deed mij denken dat ik naar de Irakese of Russische staatstelevisie zat te kijken. Landelijk zegt 76,6 procent van de ondervraagden zich voor de nieuwe boosterronde op te maken. Met andere woorden, drie op de vier Nederlanders zouden staan te springen. Ik geloof hier hé-le-maal niks van. Maar goed, wie ben ik? Ik erger me liever aan het feit dat er al weer pepernoten in de winkel liggen en dat ‘All I want for Christmas’ over twee maanden weer op de radio te horen is. Gelukkig schijnt het zonnetje en staat er af en toe nog een luchtig columnpje in de Maas & Waler.

Rex Broekman