Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman.</p>

Patrick Huisman.

(Foto: GER LOEFFEN)
Column Babbels

Spandoekje

  Column

Na weken van boerenprotesten en Kamerdebatten voelt de stikstofdiscussie als een platgetreden tractorpad waar ik weinig nieuws aan kan toevoegen. De VVD in West Maas en Waal had die illusie gelukkig wel, dus dat biedt weer iets om over te schrijven.

Ergens achteraf in een weiland had de VVD een stoer spandoek laten plaatsen met de tekst: ‘Farmers feed the world’. Een statement dat ongeveer net zo veelzeggend is als ‘gras is groen’ en ‘water is nat’.

Het is een loze kreet die gemakshalve voorbij gaat aan de kern van het probleem. Niemand betwist dat boeren een belangrijke rol spelen in de wereldwijde voedselvoorziening. Waar het om gaat is dat Nederland na de VS de grootste voedselexporteur ter wereld is! En dat is gezien de afmetingen van ons kleine kikkerlandje toch wat buitensporig.

De trieste waarheid is dat niet alle Nederlandse boeren in de toekomst ‘de wereld’ kunnen voeden. Ook niet in West Maas en Waal. En als de VVD vindt dat de boeren geen strobreed in de weg mag worden gelegd, dan mogen ze nog wat andere zaken uitleggen.

Of ze nog graag huizen gebouwd zien worden. En wat vinden ze als ‘vroem-vroem-partij’ van de verbreding van de Maas en Waalweg? Erkennen ze sowieso de rechtspraak in dit land eigenlijk nog? Als het antwoord op ook maar één van die vragen ‘ja’ is, dan dienen ze het eerlijke verhaal uit te dragen: het aantal boeren moet domweg krimpen. Sommigen moeten worden verplaatst en ja, een aantal zal (gedwongen) moeten stoppen.

En dat is naar en zuur en oneerlijk. Want het is niet de schuld van de boeren zelf. Zij hebben vaak veel geïnvesteerd om te voldoen aan maatregelen om schoner en beter te werken. De schuld ligt aantoonbaar bij politieke partijen als CDA en, jaja, de VVD. Zij hebben jarenlang weggekeken en moeten nu -door een rechter gedwongen- van koers veranderen.

Maar ja, in die stof stikt de VVD liever.

Door Patrick Huisman

Meer berichten