Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman.</p>

Patrick Huisman.

(Foto: GER LOEFFEN)
Column Babbels

Stukgelopen

  Column

De geflopte fusie van Wijchen en Druten begint haar vruchten af te werpen. Helaas blijken het zure, ontzettend dure vruchten, maar dat nemen de tegenstanders van de fusie vast voor lief.

Zoals bekend werken de twee gemeentes op ambtelijk niveau al een paar jaar samen onder de weinig creatieve naam ‘Werkorganisatie Druten Wijchen’. Vorige week werd bekend dat dit gefuseerde ambtenarenkorps in financieel zwaar weer zit. Alleen al dit jaar komen ze 1,35 miljoen euro tekort. 

Verder zijn zowel werkdruk als ziekteverzuim hoog en uiteraard houdt het één het ander in stand. De Gelderlander meldt dat met name de geklapte fusie de genadeslag vormde voor het moreel onder de ambtenaren. Een van de gevolgen van niet samengaan is dat ze moeten blijven werken met twee verschillende ICT-systemen. Erger nog: niemand weet hoe ze op bestuurlijk gebied verder moeten. Ja, men wil blijven samenwerken. Maar dat heeft geen moment ter discussie gestaan. 

Beide gemeenteraden weten heus wel dat fuseren de enige uitkomst is, maar helaas hebben ze zich laten gijzelen door populisten als Welzijn Druten en Wijchen Lokaal. Om nog maar te zwijgen over die gewraakte, amper representatieve enquête. Ook de verkiezingsuitslag liet zien dat er, zeker in Druten, geen enkele indicatie is dat ‘het volk’ zo massaal tegen fuseren is.

Maar nu zitten we dus met een rammelend ambtenarenapparaat vol opgebrande medewerkers zonder toekomstperspectief. De oplossing is deels dat er peperdure externe mensen worden ingehuurd om de problemen aan te pakken. Dat was bij een fusie allemaal niet nodig geweest. Maar, beste burgers, in de politiek is slecht nieuws juist vaak een welkome meevaller. Nu kunnen bepaalde politieke partijen weer hoogst verontwaardigd venijnige vragen stellen over de hoge kosten die de samenwerking met zich meebrengt.

Ook de politiek lijkt te werken met twee ICT-systemen. Op de ene eer, geweten en hart voor de goede zaak, op het ander schaamteloos opportunisme. Kwam daar maar eens een fusie.

Door Patrick Huisman

Meer berichten