Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman.</p>

Patrick Huisman.

(Foto: GER LOEFFEN)

Zandpotje

  Column

Hoe ellendig de zandwinning in Winssen ook is, het levert de gemeenschap wel iets op. Jaarlijks stort Nederzand namelijk geld in een fonds dat bedoeld is om ‘belangrijke projecten te realiseren’.

Op initiatief van een aantal Winssenaren wordt daar nu voor het eerst iets mee gedaan. De pot gaat open om het centrum wat meer smoel te geven. Of, om precies te zijn: het Admiraal van Ghentplein gaat een opknapbeurt krijgen. Geen overbodige luxe, zeker nu de omgeving en de functie ervan langzaam verandert.

De gemeenteraad gaf vorige week toestemming om 75.000 euro uit het fonds te halen voor het maken van een plan. Inderdaad: het gaat enkel en alleen om de voorbereidingen. Dikke kans dat de uitvoering van het uiteindelijke plan vele malen meer gaat kosten. Betalen we dat zelf of mag het zandpotje dan weer open?

En als we toch vragen stellen: wat zijn precies de (rand)voorwaarden om geld uit het fonds te krijgen? Is het bijvoorbeeld alleen bedoeld voor Winssenaren? Nieuwbakken wethouder Pascal Cobussen kwam met een verrassend antwoord: dat weten ze nog niet.

In de ruim twintig jaar dat ik de Beuningse politiek volg, weten ze me daar op de Van Heemstraweg toch telkens weer te verbazen. Je krijgt een smak geld van het bedrijfsleven en spreekt vooraf niet door wat je er mee wil en wat de spelregels zijn? Wat een (zand)bak!

En wat de aangekondigde renovatie van het centrumplein betreft… Ik kreeg ineens een flashback naar 2010 toen in Ewijk een soortgelijke situatie speelde. Daar moest een plan komen voor de toekomst van het dorp. Inwoners mochten meedenken via een klankbordgroep inclusief praat- en wandelsessies. Een gerenommeerd bureau stapte in, maakte schetsen en verpakte alle bevindingen in een prachtig boekwerk vol ronkende teksten… Waar niets mee werd gedaan.

En nu willen ze in Winssen ook zoiets. Beste mensen: mooi die plannen, maar blijf er bovenop zitten, want anders gaat de boel gaat hoogstwaarschijnlijk verzanden.

Door Patrick Huisman

Meer berichten