Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Dovemansoren

Column Column Babbels

Weet u wat nog harder rammelt dan een geluidsarme transportband? De claims dat zo’n gevaarte amper kabaal maakt. Omwonenden van de zandwinning in Winssen kunnen erover meepraten… Als ze elkaar boven de tyfusherrie kunnen verstaan, tenminste.

Afgelopen week deden bewoners hun verhaal in het bijzijn van Herman van der Linde, directeur van Nederzand dat verantwoordelijk is voor de ellende. Ze vertelden hoe gekmakend het is om 12 uur per dag het geluid van een drukke snelweg langs je huis te hebben. Om nog maar te zwijgen over het continue gestamp van de zandklasseerinstallatie in de voorhaven bij de Waal.
De insprekers moesten wel een beetje haast maken met hun indringende betoog. De speciale bijeenkomst was belachelijk onhandig ingepland door de gemeente en sowieso was er maar een uurtje voor uitgetrokken. Daardoor was er per persoon maximaal vier minuten spreektijd.
Daarna kreeg de directeur ruim baan om te reageren door middel van een gelikte presentatie van dik 20 minuten. Zijn betoog valt kort en krachtig samen te vatten: Het klopt dat u flinke overlast ervaart. Maar met een beetje mazzel hebben we de problemen rond Pasen volgend jaar wel zo ongeveer opgelost.

Coalitiepartij D66 liet zich geen zand in de ogen strooien: raadslid Peter Lam vroeg Van der Linde te overwegen de werkzaamheden te stoppen tot de geluidsproblemen opgelost zijn. Maar daar wilde de Nederzandbaas niks van weten. De zandwinning gaat gewoon door.
Daar sta je dan met bijna 200 klachten en schrijnende verhalen van de inwoners. Al wat duidelijk wordt is dat de ontzanders na ruim 25 jaar nog niets aan macht verloren hebben in Beuningen. Wethouder Versluijs doet helemaal niets, de omgevingsdienst handhaaft nergens op en alle kritiek is tegen dovenmansoren gezegd.

Zeg burgemeester Bergman, bij de Groene Heuvels kwestie bleek u toch zo van de ‘law & order’ en regels zijn regels? Misschien moet u eens in Winssen gaan kijken. Neem wel oordoppen mee.

Door Patrick Huisman