Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Scrabble

Column Column Rex

Afgelopen week ging ik naar de super om een stukje vlees te kopen. Nu zijn veel producten door de Russische oorlog momenteel erg duur en schaars aan het worden, maar ik dacht mezelf te trakteren op een biefstukje. Ik had namelijk wat te vieren! Als klant werd ik door de vitrine gewaarschuwd om eerst een keuze te maken en dán pas het deurtje open maken. Dit scheelt namelijk heel veel energie. Alle kleine beetjes helpen, niet waar? Na een half uur wikken en wegen voor de glazen vitrine viel mijn keuze toch maar op een runderhamburger.

En niet zo maar een burger! Nog wel een Nederlandse runderhamburger. Ik heb nog even de verpakking gecheckt of het uiteindelijk een koe of rund was én of het beestje wel in Nederland geboren was. En wat bleek: het dier had heerlijk Nederlandse gras geconsumeerd en had keurig anderhalve meter afstand gehouden in de wei van andere soortgenoten tijdens de coronapandemie. Waarschijnlijk sprak het dier met Twentse tongval, want hij kwam uit het Oosten des lands. Toen ik de verpakking nog beter bestudeerde, zag ik tussen de ingrediënten zowaar zeezout, uipoeder, zongedroogde tomaat en pepers staan. Zo zo, dacht ik bij mezelf. Terwijl ik deze topburger in mijn mandje plaatste, viel mijn oog op de groene vega selectie hamburgers. Wederom maakte ik het vitrinedeurtje snel open en pakte ook een vegaburger. Ik stond ineens voor een enorm dilemma.

Ik bekeek de verpakking aandachtig; aardappeleiwitten, azijnpoeder, tarwegluten, sojameel, citrusvezel, maltodextrine, antioxidant, ijzer, emulgator, tapiocazetmeel, zout, verdikkingsmiddel, palmoliestearine, voedingszuur, alcoholazijn, citrusvezel, water, rode bietensap en ook vitamine B12. Ik zou diezelfde avond met vrienden een potje Scrabble spelen én winnen. Mijn winnende woord was vleestaks. Ik kreeg er, naast spontane hoofdpijn, een zeer veelzeggende en bedenkelijke blik van mijn tegenstanders, maar liefst 19 punten voor.        

Door Rex Broekman