Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Labels

Column Column Rex

Op twee april is het Wereld Autism Awareness Day; een dag die in het leven geroepen is om maatregelen te nemen en bewustzijn te creëren voor mensen met een autismespectrumstoornis. Het heeft bij mij heel lang geduurd maar afgelopen maand kreeg ook ik dan uiteindelijk van iemand het stempeltje dat ik autistisch ben. Je hoeft namelijk tegenwoordig maar aan een eigen gewoonte vast te houden, of je krijgt dat labeltje opgeplakt. Wat helemaal frappant is, is dat ik het idee heb dat iedereen dat maar tegen elkaar roept. Volgens de experts heeft ieder mens autistische trekjes maar dat maakt ons geen autist. Zit wat in misschien, toch?

Nu is het helemaal mijn doel niet om de ‘echte’ autisten onder ons belachelijk te maken, maar als ik eens onder de loep neem wat iemand tot een autist maakt; zijn we het allemaal. En als je het nog niet bent wordt je het door je omgeving wel gemaakt. We ‘moeten’ te veel en ‘mogen’ te weinig. Een aantal voorbeelden. Je schijnt autistisch te zijn als je moeilijk vriendschappen kunt sluiten en onderhouden. De realiteit is dat iedereen zo druk is dat we de agenda erbij pakken om iets af te spreken. Zie dan maar eens een 20-tal vriendschappen te onderhouden.

Moeite hebben met het begrijpen wat een ander van jou verwacht, maakt je ook autistisch. Zou het misschien ook héél slecht uitgelegd kunnen zijn? Als je niet goed in staat bent om plezier, bezigheden of prestaties te delen, kan je autistisch over komen. Mag je ook nog iets voor jezelf houden? Wanneer je een houterige motoriek hebt zou je ook al autistisch kunnen zijn. U begrijpt, ik kan totaal niet dansen dus ik ben… Inderdaad, de onbegrepen, voor sommigen egoïstische, niet kunnen dansende en moeilijk vriendschap onderhoudende columnist van de Maas&Waler. Aangenaam!

Door Rex Broekman