Logo demaasenwaler.nl
<p>Rex Broekman</p>

Rex Broekman

(Foto: eigen foto)
Column Rex

Coach-coach

  Column

Coaching is hot. Bij het woord coach maakt u hoogstwaarschijnlijk óf de link naar sport, óf u maakt de link naar het tv-programma The Voice. Die muziekcoaches worden in andere columns al door de mangel gehaald, dus mijn focus gaat uit naar andere variaties aan coaches. Want, er zijn coaches voor alles én iedereen. Maar waar hebben we het nu precies over?

Een coach is niets meer en niets minder dan een begeleider met een bepaalde expertise op een specifiek vakgebied. Belangrijke toevoeging hieraan is dat ‘coach’ geen beschermd beroep is. Dit betekent dat iedere onbenul zich coach mag noemen, indien hij of zij daar zin in heeft. Een opleiding, cursusjes en werk- of levenservaring zijn totaal niet relevant, noch nodig. En het lijkt dat ‘de coach’ dat ook doorheeft. De Kamer van Koophandel berekende twee jaar geleden dat er meer dan 63.000 coaches staan ingeschreven. Ook zouden er meer dan 4.500 burn-outcoaches zijn. Ter illustratie, twintig jaar geleden waren er slechts vierhonderd. Hoe dan?

Stel je hebt twintig jaar in de bak gezeten en komt maar niet aan de slag. Dan kun je gewoon altijd nog samenlevingsintegratiecoach worden. Wist u dat er mensen zijn die zich aanbieden als knuffelcoach? Ook zijn er mannen en vrouwen met drie zwaar mislukte huwelijken achter de rug die zich aanbieden als relatiecoach. Oké, de ervaring hoe het níet moet, hebben ze dan weer wel. Maar er is meer. Had u wel eens van de ontlasting/poepcoach gehoord? Jazeker, vroeger ging je naar de dokter, nu ga je naar een schijtcoach. De klap op de vuurpijl is toch echt wel de coachcoach. Dit is een coach die andere coaches coacht, die niet zo succesvol zijn. Ik heb de laatste tijd wat moeite m’n huis schoon te houden. Kent iemand misschien nog een huishoud-, opruim-, of poetscoach?

Door Rex Broekman

Meer berichten