Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

New Kids Turbo

12 jan, 12:02 Column Column Rex

Zozo! Een heuse babyboom in de gemeente Druten. De gemeente is namelijk koploper van de provincie Gelderland met maar liefst een stijging van 30 procent meer geboren baby’s ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze gegevens zullen niet tot het Vaticaan doorgedrongen zijn, maar desalniettemin mogelijk als warme kerkelijke muziek in de oren klinken van Paus Franciscus.

De inmiddels 85-jarige Argentijnse bisschop van Rome haalde vorige week de wereldwijde headlines door kinderloze stellen te bekritiseren in zijn jaarlijkse nieuwjaarsmis, door te beweren dat kinderloosheid zou leiden tot een verlies van menselijkheid. Hij voegde er ook nog aan toe dat stellen die geen kinderen kunnen krijgen adoptie zouden moeten overwegen. 

Nu heeft de beste Franciscus nog steeds de uitstraling van een lieve opa, maar dit was een klassiek gevalletje van onzin uitkramen, al schijnen meer (geestelijk) leiders daar last van te hebben. Bovendien maakte de Paus zich hiermee schuldig aan klerikalisme, iets dat hij eerder in 2016 verafschuwde.

Zelf beweer ik al een jaar of tien dat het hebben van kinderen funest is voor het milieu en dat er niets vervuilender voor de aarde is dan een (grote) familie stichten. Nu gaat het mij weer te ver om mezelf bij de BirthStrike-beweging aan te sluiten. Enerzijds omdat dit volstrekt belachelijk is en daarnaast hekel ik schaapjesgedrag. 

Maar, het is wel een gegeven dat toekomstkinderen (zeg maar pak ‘m beet sinds het jaar 2020) veel meer blootgesteld zullen worden aan epidemieën, klimaatrampen, voedseltekorten en mogelijk oorlogen. Daarnaast heeft het hebben van kinderen, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, een negatieve impact op iemands carrière, nachtrust, financiële situatie en zelfs relatie.

Op het bewust niet kiezen voor kinderen berust helaas een taboe. Mensen winden zich er zo erg over op dat ze liever zeggen dat ze kindervrij zijn, in plaats van kinderloos. Tja, je moet je ergens druk om maken, nietwaar? Dat gold waarschijnlijk ook voor de Paus.

Door Rex Broekman

!
Digitale krant