Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Rekensommetje

Column Column Babbels Column Babbels

Regeren is vooruitzien en met nog twee maanden tot aan de gemeenteraadsverkiezingen zal menig lijsttrekker nu al piekeren over de vraag wat ze met Beuningen Nu En Morgen moeten. 

Het is namelijk al duidelijk dat BN&M de grootste partij wordt met ruwweg een derde van de stemmen. Hoeveel van die stemmers vrouw zijn, is trouwens de vraag: er staan slechts zeven vrouwen op de kandidatenlijst met vijfendertig namen. Waar VVD en CDA een vrouwelijke lijsttrekker opvoeren, doet BN&M alsof het 1974 is. 

Maar, moeten andere partijen wel in een coalitie willen met BN&M? Voor het eerst in twintig jaar is dat antwoord een volmondig ‘ja’. De afgelopen jaren heeft BN&M laten zien dat ze opkomt voor het algemeen belang. Bijvoorbeeld toen de partij de rug rechthield bij onpopulaire zaken als de komst van windmolens. Dat is weleens anders geweest. Nog zo’n frisse wind is de jonge lijsttrekker Pascal Cobussen die in de praktijk veel minder rechts blijkt dan hij landelijk stemt. Hoewel, hoe rechts is de VVD nog? 

Let wel: dit betekent niet dat BN&M ongehinderd het verkiezingsprogramma om mag dopen tot een coalitieakkoord. Voordat de andere partijen in zee gaan met de lokale reus, is het goed te beseffen dat ze eigenlijk in de meerderheid zijn: twee derde van de kiezers heeft níet op BN&M gestemd. Als het echt zou moeten, kunnen deze zes ook zonder BN&M de klus klaren.

En dat zou ook het uitgangspunt van de onderhandelingen moeten worden. Laat je niet nederig en schouderophalend ontbieden bij de grootste partij die je mee laat regeren als je zoet bent. Elke partij dient de huid duur te verkopen en BN&M zou moeten weten dat er ook een alternatief is. 

Pas dan heb je een gezonde democratie in Beuningen en daar hoort in principe de grootste partij in een coalitie. Net als minstens één vrouwelijke wethouder. 

Door Patrick Huisman