Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Voedsel

5 jan, 14:21 Column Column Babbels

Al het landelijke nieuws is lokaal. Zo ook het bericht dat Carola Schouten onze allereerste minister van armoedebeleid wordt. Dat zo’n ministerspost nodig is getuigt wat mij betreft van ware armoede. Het bewijst ook nog eens hoeveel er is misgegaan tijdens Rutte I t/m III. Gelukkig gaat Rutte IV als repareerkabinet met nieuw elan alles rechtzetten. 

Op lokaal niveau is de armoedelast ook voelbaar. De voedselbank in Beuningen heeft extra ruimte gekregen. Eind vorig jaar deed de voedselbank in Druten een dringende oproep om gelddonaties. Met de feestdagen op komst moesten er kerstpakketten gevuld worden en de bank zat schokkend genoeg zonder voedsel. 

Door kortingsacties in supermarkten blijft er namelijk amper groente en fruit over dat in de pakketten kan. Hierdoor kunnen mensen die amper een appel en ei kunnen bekostigen daar cynisch genoeg nu helemaal naar fluiten. 

Schouten is van de ChristenUnie, een partij die bovengemiddeld in wonderen gelooft. Maar wie realistisch is, weet dat zelfs met een zeer bekwaam politica als Carola er over vier jaar nog ‘gewoon’ voedselbanken zijn. Misschien vinden we het tegen die tijd wel wat minder normaal dat ze nodig zijn. Als dat niet lukt, kunnen we er dan voor zorgen dat deze organisaties niet zelf aan de bedelstaf hoeven? Is een landelijke subsidiepot een plan? 

Het landelijke is hier wederom lokaal. We hebben ons de afgelopen feestdagen weer tonnetje rond gegeten dus er kan best wat vanaf. Is het een idee dat supermarkten het mogelijk maken dat iedereen bij zijn boodschappen een extra product afrekent, bestemd voor de voedselbank? 

Ook onze lokale politici kunnen van alles doen. Wie in maart verkozen wil worden, kan nu al met goede initiatieven komen. Zorg bijvoorbeeld dat de huisvesting van voedselbanken op orde is en blijft. 

U ziet het: met een beetje moeite is er in ieder geval nooit armoede aan goede voornemens! 

Door Patrick Huisman

!
Digitale krant