Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Ruggengraat

Column Column Rex

Nu 2022 van start gegaan is, heeft half Nederland weer de meest surrealistische voornemens bedacht. Interessant om te weten; 12 januari is gemiddeld genomen de dag waarop de meeste goede voornemens al weer bij de meer dan de helft gesneuveld zijn en slechts acht procent van de bedenkers van voornemens houden ze daadwerkelijk vol. Dat is nog eens ruggengraat hebben. Bedenk ze dan niet of probeer er geen indruk mee te maken bij collega’s of vrienden, denk ik dan.

Bijster origineel zijn de standaard voornemens trouwens niet, want sinds jaar en dag komen dezelfde kansloze dooddoeners voorbij. Stoppen met roken, niet meer snoepen, afvallen, meer sparen, vroeger naar bed gaan, meer sporten, minder alcohol drinken, meer groente en fruit eten, een nieuwe hobby leren en minder te laat komen, zijn klassiekers uit de steentijd.

Maar, anno 2022 moeten ook de voornemens met de tijd mee dus her en der poppen er ‘moderne’ voornemens op. Deze variëren van minder (beeld)schermtijd, minder Netflixen, een betere skincare in de ochtend en avond, minder m’n vrouw/kinderen slaan, minder online shoppen, minder plastic in de groene container stoppen tot de verwarming een tweetal graadjes lager zetten. Alles voor het milieu nietwaar? Dit neerpennende vraag ik me af of Marco Borsato en Hugo de Jonge ook nog goede voornemens hadden bedacht voor dit jaar.

Ik zeg op 1 januari steevast nooit meer een staatslot te kopen. Dit voornemen houd ik dan braaf 363 dagen vol. Vervolgens trap ik er dan net voor het einde van het jaar toch weer in. Het resultaat laat zich raden; anders had ik wel op de voorkant van deze editie van de Maas&Waler gestaan. Wat zijn of waren uw voornemens dit jaar? En welke is er inmiddels al gesneuveld?

Door Rex Broekman