Logo demaasenwaler.nl
<p>Rex Broekman</p>

Rex Broekman

(Foto: eigen foto)
Column Rex

Jeugdillusies

  Column

Toen ik niet zo lang geleden zocht op internet of Sinterklaas nou wel of niet bestond, kreeg ik maar liefst bijna 5.000.000 hits. Vijf miljoen! Er zijn dus legio artikelen gewijd aan het grote geheim van de Goedheiligman en met name over het ‘hoe’ en ‘wanneer’ je het aan je kinderen moet vertellen. Verrassend dat ouders daar tegenwoordig internet nodig voor hebben. Ik vroeg me dan meteen ook af hoe mijn ouders dit destijds gedaan hebben. En de ouders van mijn ouders.

Ik kan me nog herinneren dat ik ontzettend ontdaan was toen mijn ouders het me vertelden. Ik was waarschijnlijk 8 of 9 jaar oud. Ondanks felle ‘welles’ ‘nietes’ -discussies op de basisschool wist ik zeker te weten het bij het rechte eind te hebben. Niet dus. Toen ik m’n moeder sprak over dit onderwerp zei ze dat ik vroeger zelfs een beetje bang was voor Sinterklaas. Misschien heb ik een iets té grote fantasie want tot op de dag van vandaag spot mijn vader met het feit dat ik tot zeker mijn 12e levensjaar ook doodsbang was voor Djinn. Djinn is die levensgevaarlijk ogende reus in de Fata Morgana van de Efteling.

Maar het kan altijd nog erger. Gelukkig kan ik er nu hard om lachen maar het ongeloof was groot toen mijn vader er mij op betrapte dat ik niet wist dat Bas van Toor (Bassie) ook Vlugge Japie speelde. Ik durf te wedden dat ik al bijna 18 was inmiddels. Onthutst, verbijsterd, ongeloof! Dit kon niet waar zijn. Er was geen Wikipedia of Google om dit te dubbelchecken en ook de binnenkant van mijn ogen gaven geen uitsluitsel. Ik kon enkel een VHS-videoband opzetten. En warempel, ik zat er weer naast. Weer een illusie armer.

Door Rex Broekman

Meer berichten