Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Schoolstrijd

  Column

Het lijkt alweer een leven en twee lockdowns geleden, maar vlak voor de meivakantie leken de dagen van het Dominicus College vrijwel zeker geteld. Er bleken vergevorderde fusieplannen met het Nijmeegse Kandinsky College die stilletjes door de directies bekokstoofd waren. 

Logisch dat ze ’t stil wilden houden, want die fusie zou opheffing van het Dominicus betekenen. Het spreekt voor zich dat ouders en andere leden van de medezeggenschapsraad niet blij waren met deze achterkamertjespolitiek. Er moest een onafhankelijk onderzoek komen.

Zo gezegd, zo gedaan. Volgens het onderzoeksrapport zijn er drie realistische manieren om het Dominicus open te houden. De oplossing ligt in het werven van meer leerlingen uit Maas en Waal. Aanpoten, maar het kan! Wie echter denkt dat deze reddingsplannen met gejuich begroet werden moet terug de schoolbanken in.

De Dominicus directie blijkt namelijk op ramkoers met ouders, leerlingen en de eigen leerkrachten. Inmiddels wordt niet langer gesproken over een fusie, maar een complete sluiting. Daar hebben ze namelijk helemaal geen toestemming van de MR voor nodig. Voor wie die dag schoolziek was: dat noemen we ook wel een lesje ouderwetse chantage. 

Je zou verwachten dat de Beuningse onderwijswethouder Hans Driessen in actie zou komen. Hij zal toch zeker wel de enige, enigszins goed bereikbare middelbare school willen behouden? Tuurlijk! Die domme Dominicus directie kan vast een doldrieste uitbrander rekenen. 

Maar nee, het blijft pijnlijk stil uit de hoek van de wethouder die onlangs nog om dubieuze redenen de plannen voor De Nieuwe School in zijn gemeente afschoot. Kennelijk is Driessen te druk met mooi weer spelen over de Beuningse financiën. 

De gemeenteraadsleden dan? Waarom doen die niks? Zijn ze bang voor de grote scholenkoepels? Vinden ze het leuk dat de Beuningse brugpiepers straks extra lang op de fiets moeten? Waarom wordt een school die volgens onderzoek prima zelfstandig kan blijven zo aan het lot overgelaten? Zelfstandigheid moet bepaalde politieke partijen in Beuningen toch als muziek in de oren klinken?

Door Patrick Huisman

Meer berichten