Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ger Loeffen
Column Babbels

Checkgesprek

  Column

Hoe gaat ’t met u in deze donkere dagen voor december? Ups, downs en lockdowns? Ja, dat hoor je vaker. De besmettingen rijzen wederom de pan uit, het land gaat op slot en iedereen speelt elkaar de zwarte piet toe terwijl de sfeer steeds grimmiger wordt.

Ook in deze regio zijn de effecten voelbaar. Alleen al op Facebook struikel je over droevige berichten van vrijwilligers die hun langverwachte en zo nodige Sinterklaasintochten en carnavalsvieringen in het water zien vallen. Van Wamel tot Weurt regent het afgelastingen of noodgedwongen aanpassingen. De pijn en frustratie zijn voelbaar.

Dat merkte ondergetekende ook toen een vorige column over corona en het belang van de prik talloze boze mails opleverde. De redactie kreeg vragen als: ‘Wie denkt die obese columnist wel dat ‘ie is?’ ‘Waarom werkt hij eigenlijk nog voor jullie?’ en ‘Hoe durft hij ons te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid?’ 

Maar dat brengt ons bij de reality check van dit gesprek: verantwoordelijkheid is precies waar de schoen wringt. Mark, Hugo en de andere experts gaan er al bijna 2 jaar van uit dat Nederlanders hun verantwoordelijkheid nemen. Daar zijn we zelf als vermeend verstandig en zelfstandig volkje ook van overtuigd. Maar zeg eens eerlijk: wanneer bent u dat mondkapje weer gaan dragen? Direct na de voorlaatste persconferentie toen de noodzaak duidelijk werd of pas echt op de zaterdag toen het moest? 

We weten allemaal het antwoord. Zelfs supermarktpersoneel meed het masker tot het laatste moment. Niet zo handig. Dus hebben we deze ellende echt volledig te danken aan het gedrag van de (on)geprikten? 

Zeker niet: met het zwabberbeleid van OMT en overheid is het dweilen met de kraan open. Een mix van te vlotte versoepelingen en beleidsblunders leveren een coronacocktail op die ziekenhuizen, zorginstellingen, huisartsen en de thuiszorg als een gifbeker leeg moeten drinken. 

We doen het samen. Voor de zoveelste keer. 

Door Patrick Huisman

Meer berichten